ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Δικαστήριο καταδίκασε σε θάνατο για ναρκωτικά έναν Καναδό

Κίνα: Δικαστήριο καταδίκασε σε θάνατο για ναρκωτικά έναν Καναδό

Κινεζικό δικαστήριο ανακοίνωσε σήμερα ότι καταδίκασε σε θάνατο έναν Καναδό για μεταφορά και παρασκευή ναρκωτικών, τον δεύτερο Καναδό μέσα σε λίγες μέρες που καταδικάζεται στην εσχάτη των ποινών για ναρκωτικά και τον τέταρτο από τότε που ο Καναδάς συνέλαβε την κόρη του ιδρυτή της κινεζικής Huawei, το 2018.

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Κίνα και στον Καναδά επιδεινώθηκαν ραγδαία έπειτα από την σύλληψη από την καναδική αστυνομία της Μενγκ Ουάνγκζου της οικονομικής διευθύντριας της Huawei, στο Βανκούβερ, με ένταλμα σύλληψης που είχε εκδοθεί από τις ΗΠΑ.

Ο Γιε Τζιανχούι, ένας καναδός υπήκοος, καταδικάστηκε έπειτα από μια δίκη που διεξήχθη στην νότια πόλη Φοσάν, αναφέρει σε ανακοίνωσή του στην ιστοσελίδα του το Ενδιάμεσο Λαϊκό Δικαστήριο της Φοσάν.

Η αστυνομία βρήκε 218 κιλά λευκών κρυστάλλων που περιείχαν το ναρκωτικό MDMA (γνωστότερο ως έκσταση), στο δωμάτιο που χρησιμοποιούσε ο Γιε και πέντε άλλοι άνδρες, σύμφωνα με ένα δημοσίευμα τοπικού μέσου.

Από τους πέντε άλλους άνδρες, που είναι όλοι κινέζοι υπήκοοι, ο ένας καταδικάστηκε σε θάνατο, ενώ στους υπόλοιπους επιβλήθηκαν ποινές κάθειρξης από επτά χρόνια ως ισόβια, σύμφωνα με την ανακοίνωση του δικαστηρίου.

Ο Καναδός, που ταυτοποιήθηκε ως Σου Γουεϊχόνγκ, καταδικάστηκε ύστερα από δίκη στην πόλη Γκουανγκτζόου, στο νότιο τμήμα της χώρας, σύμφωνα με ανακοίνωση του δικαστηρίου της πόλης στην ιστοσελίδα του. Το δικαστήριο ζήτησε να κατασχεθεί η περιουσία του.

Ένας Κινέζος υπήκοος, ο Γουέν Γκουανγκσιόνγκ, επίσης κατηγορήθηκε για παρασκευή ναρκωτικών στην ίδια υπόθεση και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη, ανέφερε το δικαστήριο στην ανακοίνωσή του.

Τον περασμένο χρόνο η Κίνα καταδίκασε τους Καναδούς Ρόμπερτ Λόιντ Σέλενμπεργκ και Φαν Γουέι σε θάνατο για ναρκωτικά σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις. Και οι δύο άνδρες έχουν ασκήσει έφεση.

«Ο Καναδάς ζητεί επιείκεια για όλους τους καναδούς πολίτες, που έχουν καταδικαστεί σε θάνατο και ζητεί από την Κίνα να δείξει επιείκεια στον κ. Σου», ανέφερε ο εκπρόσωπος του καναδικού υπουργείου Εξωτερικών Τζον Μπάμπκοκ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters