Οταν τα θύματα των βιασμών δαιμονοποιούνται

Οταν τα θύματα των βιασμών δαιμονοποιούνται

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυτοκτόνησε χθες η Ντέζι Κόουλμαν, η οποία είχε αναδειχθεί σε ακτιβίστρια κατά της διαπόμπευσης θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης και είχε γίνει μάλιστα αντικείμενο του ντοκιμαντέρ του Netflix με τίτλο «Audrie & Daisy». Αυτό είπε χθες η μητέρα της, αναφερόμενη στην 23χρονη από το Μέριβιλ του Μιζούρι, που σε ηλικία 14 ετών κατήγγειλε ότι βιάστηκε σε πάρτι.

Η υπόθεση που έλαβε χώρα το 2012 προκάλεσε το ενδιαφέρον της αμερικανικής κοινής γνώμης, καθώς η Ντέζι περιέγραψε πώς διασύρθηκε μετά το επεισόδιο, ενώ η καταγγελία εις βάρος του έφηβου θύτη αποσύρθηκε. Η 23χρονη βρέθηκε νεκρή από την αστυνομία, η οποία εισέβαλε στο σπίτι της όταν η μητέρα της ανησύχησε για την τύχη της. «Ηταν η καλύτερή μου φίλη και μια υπέροχη κόρη», έγραψε η μητέρα της Μελίντα Κόουλμαν στο Facebook. «Θα ήθελα να μπορούσα να της έχω πάρει τον πόνο! Ουδέποτε συνήλθε από αυτό που της έκαναν εκείνα τα αγόρια και δεν είναι δίκαιο. Το κοριτσάκι μου έφυγε».

Η Κόουλμαν είπε ότι δέχθηκε σεξουαλική επίθεση από έναν 17χρονο, τον Μάθιου Μπάρνετ, ενώ ήταν μεθυσμένη σε πάρτι, τον Ιανουάριο του 2012. Ηταν μόλις 14 χρόνων. Η μητέρα της τη βρήκε το επόμενο πρωί, στην αυλή με βρεγμένα μαλλιά και ένα μπλουζάκι κι ενώ η θερμοκρασία ήταν κάτω από το μηδέν. Εις βάρος του Μπάρνετ απαγγέλθηκαν κατηγορίες για σεξουαλική επίθεση, αλλά στη συνέχεια αποσύρθηκαν. Η οικογένεια του θύματος απέδωσε την εξέλιξη στις πολιτικές διασυνδέσεις των συγγενών του αγοριού. Ο Μπάρνετ ομολόγησε ότι με τη συμπεριφορά του έθεσε σε κίνδυνο ανήλικο, αλλά επέμεινε ότι η συνεύρεση ήταν συναινετική. Η υπόθεση προκάλεσε συζητήσεις σε εθνικό επίπεδο για τον χειρισμό των βιασμών ανηλίκων από την αμερικανική δικαιοσύνη, καθώς και τη δαιμονοποίηση των θυμάτων και τη μετέπειτα διαπόμπευσή τους. Η Ντέζι και η οικογένειά της υποχρεώθηκαν να μετακομίσουν λόγω των απειλών και του μπούλινγκ που δεχόταν η μαθήτρια στο σχολείο της. Η ιστορία της απασχόλησε ντοκιμαντέρ του Netflix, που γυρίστηκε πριν από τέσσερα χρόνια και πραγματευόταν ακριβώς αυτό το θέμα.

Η άλλη κοπέλα στην ταινία με παρόμοια ιστορία ήταν η Οντρι Ποτ, η οποία αυτοκτόνησε τον Σεπτέμβριο του 2012, αφότου δέχθηκε σεξουαλική επίθεση. Η Κόουλμαν βοήθησε να ιδρυθεί η μη κερδοσκοπική οργάνωση SafeBae με στόχο την πρόληψη σεξουαλικών επιθέσεων στα σχολεία. Σε ανακοίνωσή της η οργάνωση δήλωσε συγκλονισμένη και σοκαρισμένη από τον θάνατο της Ντέζι. «Είχε τόσους δαίμονες να αντιμετωπίσει και να ξεπεράσει. Οπως όμως ξέρουμε η επούλωση των πληγών δεν είναι μια γραμμική διαδικασία, ούτε εύκολη υπόθεση. Αγωνίστηκε σκληρότερα και για μεγαλύτερο διάστημα από ό,τι γνωρίζουμε». Η ανακοίνωση προσθέτει ότι η Κόουλμαν εργάστηκε για να βοηθήσει νεαρές επιζήσασες και θα ήθελε να ξέρει ότι «τις ακούμε, τις παίρνουμε σοβαρά, τις αγαπάμε και πως υπάρχουν φορείς στους οποίους μπορούν να προσφύγουν για να βοηθηθούν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή