H Κομισιόν διαψεύδει τον Τσαβούσογλου για τα περί «απογοήτευσης Βρυξελλών»

H Κομισιόν διαψεύδει τον Τσαβούσογλου για τα περί «απογοήτευσης Βρυξελλών»

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε διάψευση των δηλώσεων Τσαβούσογλου περί υποτιθέμενης ενόχλησης της ΕΕ για την υπογραφή της συμφωνίας ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας – Αιγύπτου προχώρησε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Πήτερ Στάνο.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτημα του Kυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων κατά την καθημερινή ενημέρωση των συντακτών, ο κ. Στάνο δήλωσε, «Δεν γνωρίζω η Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει εξουσιοδοτήσει κανένα Υπουργό Εξωτερικών τρίτης χώρας ώστε να μπορεί να μιλάει εκ μέρους της ΕΕ».

Εκπροσωπώντας την ΕΕ, πρόσθεσε «έχω να πω ότι η συμφωνία που υπέγραψαν Ελλάδα και Αίγυπτος για την ΑΟΖ είναι θέμα μεταξύ των δύο αυτών κρατών, διμερές μεταξύ κράτους μέλους της ΕΕ και ενός συγκεκριμένου τρίτου κράτους. Και για αυτό η Κομισιόν δεν θα την σχολιάσει, δεν είναι ο ρόλος της να σχολιάσει».

Ο ίδιος σημείωσε ότι ο «Υπατος Εκπρόσωπος και ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας συναντήθηκαν χθες αργά το απόγευμα στη Μάλτα και συζήτησαν πράγματι την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την ανάγκη αποκλιμάκωσης, αλλά συζητούσαν την ανάγκη να αποκλιμακωθεί η ένταση που δημιουργήθηκε από πράξεις ενάντια σε δύο από τα Κράτη Μέλη της ΕΕ – σε ευθεία γραμμή με τις συζητήσεις στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών (ΣΕΥ) στις 13 Ιουλίου και ενόψει της άτυπης συνάντησης των ΥΠΕΞ στο Βερολίνο τον Αύγουστο».

«Αυτή ήταν η ουσία των συζητήσεων και είχε να κάνει με τις σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας και την εξεύρεση τρόπων να αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα και των συνεπειών κυρίως μέσω των κινήσεων της Τουρκίας», επεσήμανε.

«Θέλουμε να δούμε αντιστροφή του κλίματος, θέλουμε να δούμε βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία προς όφελος και των δύο πλευρών» κατέληξε.

Χθες, σε δηλώσεις του προς τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης από την Μάλτα ο Τούρκος ΥΠΕΞ και αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Ζοζέπ Μπορέλ είχε υποστηρίξει ότι είδηση της συμφωνίας Ελλάδος – Αιγύπτου προκάλεσε «απογοήτευση» στην ΕΕ.

«Γνωρίζετε ότι για την μείωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο έγιναν κάποιες προσπάθειες, τόσο από την Γερμανία, όσο και από την ΕΕ και ιδιαίτερα από τον Ζοζέπ Μπορέλ», είπε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας και πρόσθεσε: «Ακριβώς εκείνη τη στιγμή, ήρθε η είδηση ότι η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνία με την Αίγυπτο. Και ειδικά από την πλευρά της ΕΕ υπήρξε μεγάλη απογοήτευση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή