Τα σχέδιά του για… νοθεία προαναγγέλλει ο Τραμπ

Τα σχέδιά του για… νοθεία προαναγγέλλει ο Τραμπ

4' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πιθανότητα νοθείας στις προεδρικές εκλογές είναι αυξημένη, αλλά ο κίνδυνος προέρχεται από τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο πρόεδρος υπήρξε σε όλη του τη σταδιοδρομία έτοιμος να παραβιάσει κάθε κανόνα, νόμο, ηθικό φραγμό και σύμβαση για να νικήσει. Οι απαγορεύσεις είναι για τους άλλους.

Ο Τραμπ δείχνει ότι είναι έτοιμος να κάνει τα πάντα για να επανεκλεγεί, καταγγέλλοντας ατασθαλίες αν το αποτέλεσμα δεν τον ευνοεί. Την ίδια στιγμή, αδιαφορεί αν κάτι τέτοιο θα προκαλέσει πρωτοφανή εθνική κρίση. Το πιο πρόσφατο τέτοιο παραλήρημά του αφορά την επιστολική ψήφο, όταν προειδοποίησε μέσω Twitter ότι η εκλογική μέθοδος αυτή θα οδηγήσει «στα πιο ΑΝΑΚΡΙΒΗ και ΝΟΘΕΥΜΕΝΑ εκλογικά αποτελέσματα στην Ιστορία», καλώντας σε αναβολή των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου, έως ότου κοπάσει η πανδημία του κορωνοϊού.

Παρότι ο Τραμπ δεν έχει τη συνταγματική δυνατότητα να αναβάλει τις εκλογές, η πρότασή του αποσκοπεί στην εκ προοιμίου αμφισβήτηση του αποτελέσματος της κάλπης, εφόσον αυτό δεν τον ευνοεί. Αν κερδίσει, θα ισχυρισθεί ότι το κατάφερε παρά την καλπονοθεία, ενώ αν χάσει, θα υποστηρίξει ότι ηττήθηκε εξαιτίας της.

Στο μυαλό του, ο Τραμπ ουδέποτε ευθύνεται για την αποτυχία. Είναι ο καλύτερος στα χρονικά, που όμοιός του δεν έχει υπάρξει ποτέ. Δεν αποτυγχάνει. Στην πραγματικότητα, όμως, η ζωή του είναι γεμάτη αποτυχίες.

Την ώρα που ο Τραμπ καταφέρεται κατά της επιστολικής ψήφου, υποσκάπτει τον φορέα που την καθιστά δυνατή: την ταχυδρομική υπηρεσία των ΗΠΑ. Αυτό προκαλεί ανησυχίες σε πολλούς, οι οποίοι βλέπουν τα αμερικανικά ταχυδρομεία να υποβαθμίζονται σκοπίμως εξαιτίας της διαφωνίας του Τραμπ με την επιστολική ψήφο.

Οπως είπε ο Μπαράκ Ομπάμα στη νεκρολογία του για τον Τζον Λιούις: «Την ώρα που στεκόμαστε εδώ, υπάρχουν αυτοί που κατέχουν θέσεις εξουσίας, οι οποίοι κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να αποθαρρύνουν τους πολίτες να ψηφίσουν, κλείνοντας εκλογικά τμήματα, βάζοντας στο στόχαστρό τους μέλη μειονοτήτων και φοιτητές, με περιοριστικούς κανόνες εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους, επιτιθέμενοι με χειρουργική ακρίβεια στο δικαίωμά μας για εκλογή των αντιπροσώπων μας. Υποσκάπτουν ακόμη και τη λειτουργία των ταχυδρομείων ενόψει εκλογών, οι οποίες θα εξαρτηθούν από την επιστολική ψήφο εν μέσω πανδημίας».

Ο Τραμπ φοβάται. Σύμφωνα με σφυγμομέτρηση της εταιρείας Gallup τον Μάιο, 83% των Δημοκρατικών επιθυμούν οι πολιτείες τους να δώσουν το δικαίωμα στο σύνολο των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων να ψηφίσουν μέσω ταχυδρομείου στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, ενώ μόλις 40% των Ρεπουμπλικανών συμφωνούν με αυτό. Επιτίθεται λοιπόν εναντίον της επιστολικής ψήφου, ελπίζοντας να μειώσει το βάρος όσων είναι βέβαιο ότι θα τον καταψηφίσουν.

Στο μεταξύ, οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τον Τραμπ να ηττάται από τον Μπάιντεν όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο, αλλά και σε κρίσιμες πολιτείες. Υποχωρεί ραγδαία ακόμη και στην πιο προνομιακή γι’ αυτόν, μέχρι χθες, μερίδα του εκλογικού σώματος, τους λευκούς ηλικιωμένους, οι οποίοι έχουν απογοητευτεί από τις επιδόσεις του στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης. Παρότι οι δημοσκοπήσεις αυτές δεν είναι, βέβαια, αρκετές για να δώσουν τη νίκη στον Μπάιντεν, ήταν αρκετές για να ταράξουν τον Τραμπ.

Πριν από δύο εβδομάδες σε συνέντευξή στον Κρις Ουάλας του τηλεοπτικού δικτύου Fox, ο πρόεδρος Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να μην αποδεχθεί το αποτέλεσμα των εκλογών του Νοεμβρίου, δηλώνοντας: «Νομίζω ότι η επιστολική ψήφος μπορεί να οδηγήσει σε νοθεία, πραγματικά το πιστεύω». Oταν ο Ουάλας τον ρώτησε αν αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να αμφισβητήσει το εκλογικό αποτέλεσμα, αρκέστηκε να απαντήσει: «Θα πρέπει να το δω».

Εδώ και κάμποσο καιρό, αρκετοί αναλυτές προβληματίζονται γύρω από το σενάριο να χάσει ο Τραμπ τις εκλογές, να μην αναγνωρίσει την ήττα του και να αρνηθεί να εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο. Αν επιλέξει τέτοια τακτική, η ανάδειξη του νέου προέδρου ίσως προκύψει μέσω χρονοβόρων δικαστικών προσφυγών. Μάλιστα υπονόησε ο ίδιος αυτό το ενδεχόμενο την περασμένη εβδομάδα, όταν ανέφερε ότι θα ήθελε να ξέρει τον νικητή της αναμέτρησης το βράδυ της 3ης Νοεμβρίου, για να προσθέσει με νόημα: «Δεν θέλω αυτό να συμβεί (η ανακήρυξη του νικητή) μία εβδομάδα, ένα μήνα ή, ειλικρινά, και χρόνια αργότερα από την 3η Νοεμβρίου με όλες αυτές τις δικαστικές προσφυγές που μπορεί να προκύψουν».

Κάτι τέτοιο μπορεί όντως να συμβεί. Οι λέξεις  «παρατραβηγμένο» και «εξωφρενικό» δεν υπάρχουν όταν πρόκειται γι’ αυτόν τον πρόεδρο. Ο Τραμπ είναι άλλωστε ο άνθρωπος, ο οποίος ζήτησε τη συνδρομή της Ρωσίας για να επικρατήσει επί της αντιπάλου του το 2016. Μετά τη νίκη του, αμφισβήτησε επανειλημμένως ή αρνήθηκε να αποδεχθεί τα πορίσματα των υπηρεσιών ασφαλείας για εμπλοκή της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές. Εχει συναντηθεί με τον Πούτιν, χωρίς ο κόσμος να μάθει ποτέ τι ακριβώς συζητήθηκε, ενώ αντιμετώπισε πρόταση μομφής για τις σχέσεις του με το Κρεμλίνο. Οταν αποκαλύφθηκε ότι η Ρωσία προσέφερε αμοιβή σε Ταλιμπάν για τη δολοφονία Αμερικανών στρατιωτών, ο Τραμπ αρνήθηκε να καταδικάσει την πράξη αυτή.

Ολα αυτά θα ήταν αδιανόητα πριν από λίγα χρόνια, αλλά σήμερα αποτελούν μέρος της καθημερινότητάς μας. Αυτό είναι το σύνηθες στον κόσμο του Τραμπ και για αυτό πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα. Τίποτα δεν είναι απαγορευμένο γι’ αυτόν τον άνθρωπο, ούτε καν η καταστροφή της εκλογικής διαδικασίας στη χώρα του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή