Βηρυτός: Νεκρός αστυνομικός σε συγκρούσεις με διαδηλωτές – Πρόωρες εκλογές προτείνει ο πρωθυπουργός

Βηρυτός: Νεκρός αστυνομικός σε συγκρούσεις με διαδηλωτές – Πρόωρες εκλογές προτείνει ο πρωθυπουργός

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένας αστυνομικός σκοτώθηκε στις συγκρούσεις που ξέσπασαν μεταξύ διαδηλωτών και των δυνάμεων ασφαλείας στο κέντρο της Βηρυτού το απόγευμα, έγινε γνωστό από εκπρόσωπο της αστυνομίας.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό του Λιβάνου, ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν τραυματιστεί στις ταραχές ανήλθε σε 172. Εξ αυτών, 55 μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία.

Οι διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, μετά τη φονική έκρηξη που συγκλόνισε την πρωτεύουσα του Λιβάνου πριν από λίγες ημέρες.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Χασάν Ντιάμπ ανακοίνωσε ότι θα προτείνει τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη χώρα.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα, ο επικεφαλής της κυβέρνησης του Λιβάνου επισήμανε πως μονάχα «οι πρόωρες εκλογές μπορούν να επιτρέψουν να εξέλθουμε από τη διαρθρωτική κρίση», προσθέτοντας πως εκείνος δεν φέρει ευθύνη για τα βαθιά οικονομικά και πολιτικά δεινά της χώρας.

«Καλώ όλα τα πολιτικά κόμματα να συμφωνήσουμε», σημείωσε ο Ντιάμπ. Οι ηγέτες τους «δεν έχουν πολύ χρόνο, είμαι έτοιμος να συνεχίσω να εκπληρώνω τα καθήκοντά μου για ένα διάστημα 2 μηνών εωσότου συμφωνήσουν», πρόσθεσε.

«Είμαι με τους Λιβανέζους που αγωνίζονται για την αλλαγή», υπογράμμισε. «Το μέγεθος της καταστροφής είναι μεγαλύτερο απ’ όσο κανείς μπορεί να φανταστεί», είπε ο Ντιάμπ. «Βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», συμπλήρωσε.

Έφοδος διαδηλωτών στο υπουργείο Εξωτερικών, το υπουργείο Ενέργειας και τα κεντρικά της Ένωσης Τραπεζών

Διαδηλωτές έκαναν έφοδο το βράδυ στα κεντρικά της Ένωσης Τραπεζών στο κέντρο της Βηρυτού, βάζοντας φωτιά εκεί προτού τους απωθήσουν στρατιώτες, σύμφωνα με φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου από την περιοχή. Έφοδος πραγματοποιήθηκε και στο κτίριο του υπουργείου Ενέργειας.

Την ίδια ώρα, άλλες ομάδες διαδηλωτών πολιορκούσαν τα κτίρια των υπουργείων Εξωτερικών και Εμπορίου, μετά την ογκώδη κινητοποίηση κατά των αρχών, στις οποίες οι πολίτες επιρρίπτουν την ευθύνη για τις πολύνεκρες εκρήξεις που ισοπέδωσαν την περασμένη Τρίτη μέρος της πρωτεύουσας του Λιβάνου.

Ακούστηκαν πυροβολισμοί στο σημείο των κινητοποιήσεων

Νωρίτερα, δεκάδες διαδηλωτές εισέβαλαν στις εγκαταστάσεις του υπουργείου Εξωτερικών στη Βηρυτό, φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης και του πολιτικού κατεστημένου, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Το απόγευμα, ακούστηκαν πυροβολισμοί στα σημεία των κινητοποιήσεων στο κέντρο της πρωτεύουσας του Λιβάνου, με την αστυνομία να επιβεβαιώνει στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters τη ρίψη πυρών.

Στους 158 οι νεκροί – 21 οι αγνοούμενοι

Ο αριθμός των νεκρών από την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού αυξήθηκε σε 158, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, ενώ ο αριθμός των τραυματιών ανέρχεται σε 6.000.

Από την έκρηξη, αγνοούνται 21 άνθρωποι, βάσει των τελευταίων στοιχείων.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, Sputnik, DPA

Διαβάστε επίσης:

Λίβανος-έκρηξη: Ανακοινώθηκε η παραίτηση τριών βουλευτών του κόμματος Καταέμπ

Φουάτ Οκτάι: Η Τουρκία είναι έτοιμη να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση του λιμανιού της Βηρυτού

Οι επιπτώσεις της έκρηξης στην ανθρωπιστική κρίση του Λιβάνου

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή