Ανησυχία στην Ε.Ε. για την κινητοποίηση του ναυτικού Τουρκίας και Ελλάδας

Ανησυχία στην Ε.Ε. για την κινητοποίηση του ναυτικού Τουρκίας και Ελλάδας

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι διαφορές πρέπει να επιλυθούν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, σημείωσε αναφερόμενος στην Ανατολική Μεσόγειο ο ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ.

Σε δήλωσή του, ανέφερε ότι «τα θαλάσσια όρια πρέπει να καθοριστούν μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων, όχι μέσω μονομερών δράσεων και κινητοποίησης ναυτικών δυνάμεων» και συμπλήρωσε ότι ο ίδιος καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να αποκατασταθεί ο διάλογος.

Ο κ. Μπορέλ χαρακτήρισε «εξαιρετικά ανησυχητική» την «πρόσφατη ναυτική κινητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο», τονίζοντας πως «δεν συμβάλλει στην εξεύρεση λύσεων». «Αντίθετα, θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο ανταγωνισμό και δυσπιστία», συμπλήρωσε.

Όπως είπε, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί να βοηθήσει στην επίλυση τέτοιων διαφορών και διαφωνιών σε μια περιοχή ζωτικού ενδιαφέροντος για την ασφάλεια.

«Ως ύπατος εκπρόσωπος για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της Ε.Ε., καταβάλλω όλες τις προσπάθειες που απαιτούνται για την αποκατάσταση ενός τέτοιου διαλόγου» συνέχισε και πρόσθεσε ότι οι τελευταίες εξελίξεις δεν εξυπηρετούν ούτε τα συμφέροντα ούτε της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ούτε της Τουρκίας. «Πρέπει να συνεργαστούμε για την ασφάλεια στη Μεσόγειο», κατέληξε.

Την Παρασκευή, στον απόηχο συνάντησης που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο κ. Μπορέλ δήλωσε ότι η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο απαιτεί «σταθερή αποκλιμάκωση, συγκεκριμένη δράση και εργασία με καλή πίστη, σύμφωνα με τη διεθνή νομιμότητα», ενώ στάθηκε στην ανάγκη να αποφευχθούν μονομερείς κινήσεις.

Διαβάστε επίσης:

Απειλές από Ερντογάν, ετοιμότητα στην Αθήνα

Μ. Βέμπερ: Η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου ενισχύει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Αν. Μεσόγειο

Μενέντεζ: Οι ΗΠΑ πρέπει μιλήσουν ξεκάθαρα για την τουρκική παραβατικότητα κατά Ελλάδας και Κύπρου

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή