Γερμανία: Ενδείξεις για νοθεία στις εκλογές της Λευκορωσίας

Γερμανία: Ενδείξεις για νοθεία στις εκλογές της Λευκορωσίας

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπάρχουν πολλές ενδείξεις για νοθεία στις προεδρικές εκλογές που έγιναν στη Λευκορωσία, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας μετά την ανακοίνωση από την εκλογική επιτροπή της Λευκορωσίας ότι ο απερχόμενος πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο κέρδισε τις εκλογές εξασφαλίζοντας το 80% των ψήφων.

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ σημείωσε κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου ότι δεν τηρήθηκαν οι ελάχιστες προδιαγραφές στην ψηφοφορία και πρόσθεσε ότι η ΕΕ έχει συνομιλίες όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσει.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας που πέρασε πραγματοποιήθηκαν μεγάλες διαδηλώσεις σε διαμαρτυρία για την επανεκλογή στην προεδρία του Λουκασένκο, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 26 χρόνια. Η καταστολή των διαδηλώσεων στο Μινσκ προκάλεσε τον τραυματισμό πολλών δεκάδων ανθρώπων και έναν θάνατο, σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις της Λευκορωσίας.

Η γερμανική κυβέρνηση καταδίκασε σήμερα «την χρήση βίας κατά ειρηνικών διαδηλωτών στο Μινσκ και σε άλλες πόλεις της χώρας», όπως και τις «πολλές συλλήψεις, κυρίως δημοσιογράφων». Περίπου 3.000 αντικυβερνητικοί διαδηλωτές συνελήφθησαν, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Λευκορωσίας, το οποίο διέψευσε πως έχει καταγραφεί νεκρός.

Το Βερολίνο εξέφρασε επίσης τη λύπη του για τους «περιορισμούς στην πρόσβαση στο Ίντερνετ» στη Λευκορωσία, τους οποίους μέσα της αντιπολίτευσης της χώρας χαρακτηρίζουν σκόπιμο ελιγμό των αρχών για να φιμώσουν την αντιπολίτευση.

«Υπό το πρίσμα των περιστάσεων, είναι λυπηρό το γεγονός ότι η Λευκορωσία δεν προσέφερε καμία δυνατότητα στους διεθνείς παρατηρητές να κάνουν τη δουλειά τους», σημείωσε εξάλλου το Βερολίνο.

Η ΕΕ θα πρέπει να αναλάβει δράση για να αποτρέψει την χρήση βίας από τις αρχές στη Λευκορωσία, δήλωσε παράλληλα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Γιάτσεκ Τσαπούτοβιτς.

«Η ΕΕ θα πρέπει να αναλάβει δράση για να αποτραπεί η πιθανή χρήση βίας στη Λευκορωσία», σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών, κατά την οποία πρόσθεσε ότι ελπίζει πως δεν θα είναι απαραίτητη η επιβολή κυρώσεων, αν και δεν απέκλεισε την επιλογή αυτή.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή