Με Ολαφ Σολτς και Αριστερά οι Σοσιαλδημοκράτες

Με Ολαφ Σολτς και Αριστερά οι Σοσιαλδημοκράτες

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Ο «ελιγμός της τανάλιας». Ετσι αποκάλεσε ο γερμανικός Τύπος την απόφαση του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος να ορίσει ως υποψήφιο καγκελάριο τον υπουργό Οικονομικών Ολαφ Σολτς, εκπρόσωπο της κεντρώας πτέρυγας και ταυτόχρονα να δηλώσει διαθεσιμότητα για συγκυβέρνηση με τους Πράσινους και, για πρώτη φορά, με το κόμμα της Αριστεράς. Η πρόταση συγκυβέρνησης γνωστής ως «κόκκινο-κόκκινο-πράσινο» εθεωρείτο επί χρόνια ταμπού από τα περισσότερα προβεβλημένα στελέχη του κόμματος, στα οποία συγκαταλέγεται και ο Σολτς.

Πέρυσι, ο Σολτς έχασε την κούρσα για την ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος από το δίδυμο των αριστερών «αουτσάιντερ», Σάσκια Εσκεν και Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς. Το ηγετικό δίδυμο την Κυριακή πρότεινε τον Σολτς για το αξίωμα του υποψηφίου καγκελαρίου, ενώ λίγες ώρες νωρίτερα, ο Βάλτερ-Μπόργιανς είχε με δηλώσεις του καλωσορίσει το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με τους Πράσινους και το κόμμα της Αριστεράς.

«Με τον Ολαφ Σολτς ένας αριστερός συνασπισμός γίνεται λιγότερο τρομακτικός» έγραψε το περιοδικό Spiegel. «Δεν θα υπάρξουν όργια δαπανών, αλλά κοινωνική πολιτική με μέτρο. Αυτό συν τοις άλλοις σημαίνει ότι όταν τα πράγματα σοβαρέψουν, όπως έγινε με την κρίση του κορωνοϊού, θα ανοίξει την κάνουλα». Η εφημερίδα Sueddeutsche σημειώνει ότι η σύνθεση ανάμεσα στις δύο πτέρυγες έχει πολύ δρόμο ακόμη μπροστά της και ότι ο Σολτς ορίστηκε μεν υποψήφιος καγκελάριος αλλά σε κατευθύνσεις πολιτικής που θα ορίσει το ηγετικό δίδυμο.

Οπως έχουν τα πράγματα σήμερα, τουλάχιστον με βάση τις δημοσκοπήσεις, δεν έχει, εντέλει, σημασία ποιον παρουσιάζουν ως υποψήφιο καγκελάριο οι Σοσιαλδημοκράτες, αφού τα ποσοστά τους δεν ξεπερνούν πλέον το 15%, ως εκ τούτου σε περίπτωση συγκυβέρνησης με τους προπορευόμενους Πράσινους η καγκελαρία ανήκει σε αυτούς. Ως τις εκλογές του 2021, ωστόσο, υπάρχει πολύς χρόνος και το κόμμα μπορεί να βγει κερδισμένο από το γεγονός ότι ήδη επιχειρεί τη σύνθεση, την ώρα που στα άλλα στρατόπεδα μαίνονται σφοδρές εσωτερικές διαμάχες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή