ΗΠΑ: Ανησυχία για τα επεισόδια μετά τις εκλογές στη Λευκορωσία

ΗΠΑ: Ανησυχία για τα επεισόδια μετά τις εκλογές στη Λευκορωσία

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη «μεγάλη ανησυχία» της εξέφρασε η αμερικανική κυβέρνηση για την επανεκλογή του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο στο αξίωμα, μετά από την ψηφοφορία που διεξήχθη την Κυριακή και πυροδότησε διαδηλώσεις που κατεστάλησαν με βία από τις Αρχές.

«Προτρέπουμε τη λευκορωσική κυβέρνηση να σέβεται το δικαίωμα στην ειρηνική συνάθροιση και να απέχει από τη χρήση βίας» δήλωσε, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, η εκπρόσωπος Τύπου της αμερικανικής προεδρίας Κέιλι Μακενάνι.

«Ο εκφοβισμός των υποψηφίων της αντιπολίτευσης και η φυλάκιση ειρηνικών διαδηλωτών και δημοσιογράφωντο μόνο που έκαναν ήταν να «αμαυρώσουν» την εκλογική διαδικασία» συμπλήρωσε.

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάικ Πομπέο καταδίκασε έντονα τη συνεχιζόμενη βία εναντίον των διαδηλωτών και τις συλλήψεις υποστηρικτών της αντιπολίτευσης. «Οι εκλογές στην πάλαι ποτέ σοβιετική δημοκρατία δεν ήταν «ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες» σχολίασε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Παράλληλα,  στηλίτευσε τις διακοπές πρόσβασης στο Διαδίκτυο, που έχουν ως αποτέλεσμα να εμποδίζουν «τον λευκορωσικό λαό να μοιραστεί πληροφορίες για τις εκλογές και τις διαδηλώσεις».

Σημειώνεται πως οι  λευκορωσικές Αρχές ανακοίνωσαν επίσημα, τη Δευτέρα, τη νίκη του Α. Λουκασένκο με συντριπτικό ποσοστό (80,23%. Ετσι, παραμένει αρχηγός του κράτους για έκτη θητεία, έπειτα από μια διαδικασία, που σύμφωνα με την αντιπολίτευση διακατεχόταν από σωρεία παρατυπιών.

Η κυριότερη υποψήφια της αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια πιστώθηκε κάτι λιγότερο από το 10% των ψήφων. Η Τιχανόφσκαγια, νέα πολιτικός, χαρακτήρισε προϊόν νοθείας το αποτέλεσμα και αξίωσε ο Λουκασένκο να εγκαταλείψει την εξουσία.

Στις κινητοποιήσεις των υποστηρικτών της αντιπολίτευσης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επανεκλογή του Λουκασένκο έχασε τη ζωή του ένας διαδηλωτής, σύμφωνα με τη  λευκορωσική αστυνομία.

Την προηγουμένη, οι αρχές είχαν κάνει λόγο για δεκάδες τραυματίες, κυρίως στην πρωτεύουσα, το Μινσκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή