Σοκ στη Γαλλία από επίθεση στον Νίγηρα

Σοκ στη Γαλλία από επίθεση στον Νίγηρα

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΙΑΜΕΪ. Εννέα άνθρωποι (έξι Γάλλοι μέλη μη κυβερνητικής οργάνωσης και τρεις οδηγοί και ξεναγοί τους) σκοτώθηκαν χθες τα ξημερώματα από επίθεση ενόπλων στο καταφύγιο θηραμάτων του Κουρέ, 60 χλμ. ανατολικά της πρωτεύουσας του Νίγηρα, Νιαμέι.

Το όχημά τους δέχθηκε αρχικά πυρά αυτόματων όπλων, προτού πυρποληθεί από τους επιτιθέμενους. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε κοντά στην είσοδο του εθνικού δρυμού, που είναι παγκοσμίως γνωστός για τις καμηλοπαρδάλεις του. Από το όχημα κατάφερε και εξήλθε ένας ξεναγός, τον οποίο οι ένοπλοι κυνήγησαν και εξετέλεσαν λίγα μέτρα μακριά.

Τη δολοφονία των μελών της μη κυβερνητικής οργάνωσης ACTED και των οδηγών καταδίκασε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, κάνοντας λόγο για «φονική επίθεση, που έπληξε ύπουλα μια ομάδα εργαζόμενων σε ΜΚΟ», για να συνεχίσει: «Θα αξιοποιήσουμε κάθε μέσον για να διαλευκανθούν οι συνθήκες της τρομοκρατικής ενέργειας». Μέχρι χθες το απόγευμα, καμία οργάνωση δεν είχε αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης, αν και οι υποψίες στρέφονταν προς την πλευρά των ακραίων ισλαμικών οργανώσεων στη χώρα και συγκεκριμένα του Ισλαμικού Κράτους στο Σαχέλ, που δραστηριοποιείται εντονότερα στο «τριεθνές» μεταξύ Μάλι, Νίγηρα και Μπουρκίνα Φάσο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της γαλλικής εφημερίδας Le Monde, υπεύθυνη για τις δολοφονίες των Γάλλων και Αφρικανών θυμάτων της επίθεσης ενδέχεται να είναι μικρή «φιλόδοξη» ισλαμική οργάνωση, «συνεργαζόμενη» με το Ισλαμικό Κράτος. «Εκτιμώ ότι οι δράστες ανήκουν στην ομάδα αυτή και ότι η ενέργεια δεν ήταν προσχεδιασμένη. Το όχημα της ACTED είχε την ατυχία να διασταυρωθεί με τους ένοπλους τζιχαντιστές, που δεν έχασαν την ευκαιρία να χτυπήσουν τον στόχο που τους παρουσιάστηκε», ανέφερε δημοσιογραφική πηγή στη Νιαμέι.

Ο Γάλλος πρόεδρος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον ομόλογό του από τον Νίγηρα, Ισουφού Μαχαμαντού. Η Γαλλία διαθέτει ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις στο πλαίσιο της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης Μπαρκάν, σε Μαυριτανία, Μάλι, Μπουρκίνα Φάσο, Τσαντ και Νίγηρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή