Γνώριζαν οι Αρχές του Λιβάνου για τα εκρηκτικά

Γνώριζαν οι Αρχές του Λιβάνου για τα εκρηκτικά

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΗΡΥΤΟΣ. Η παραιτηθείσα κυβέρνηση του Λιβάνου επιβεβαίωσε ότι είχε λάβει αυστηρές προειδοποιήσεις ότι τα εκρηκτικά που βρίσκονταν αποθηκευμένα στο λιμάνι της Βηρυτού, και τα οποία προξένησαν τη γιγάντια έκρηξη της περασμένης εβδομάδας, «μπορούσαν να τινάξουν τη Βηρυτό στον αέρα». Εκπρόσωπος του παραιτηθέντος πρωθυπουργού Χασάν Ντιάμπ δήλωσε ότι η σχετική έγγραφη προειδοποίηση έφθασε στο πρωθυπουργικό γραφείο δύο εβδομάδες πριν από την έκρηξη.

Ο Ντιάμπ και σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο παραιτήθηκαν τη Δευτέρα, καθώς η οργή για την έκρηξη –που κόστισε τουλάχιστον 165 ζωές, τραυμάτισε περί τα 6.000 άτομα και κατέστρεψε 6.000 κτίρια– ξεχείλισε. Στις 20 Ιουλίου, ο πρωθυπουργός Ντιάμπ και ο πρόεδρος Μισέλ Αούν είχαν λάβει από την υπηρεσία κρατικής ασφαλείας επιστολή που συνόψιζε τα αποτελέσματα της έρευνας του γενικού εισαγγελέα Γκασάν Οβεϊντάτ για τα εκρηκτικά και ζητούσε κατεπειγόντως να ληφθούν μέτρα ασφαλείας.

Εκπρόσωπος του Ντιάμπ επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση παρέλαβε την επιστολή και προσέθεσε ότι εντός 48 ωρών την προώθησε στο ανώτατο συμβούλιο άμυνας για γνωμοδότηση. «Η κυβέρνηση έλαβε τον φάκελο 14 ημέρες πριν από την έκρηξη και προχώρησε στις απαιτούμενες ενέργειες μέσα σε λίγες ημέρες. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν στη διάθεσή τους πάνω από έξι χρόνια και δεν έκαναν τίποτα», σημείωσε.

Το μυστήριο σχετικά με την προέλευση των 2.750 τόνων νιτρικού αμμωνίου, οι οποίοι κατασχέθηκαν από καράβι που βρισκόταν εν πλω προς την Αφρική το 2014, παραμένει άλυτο. Χιλιάδες κάτοικοι της Βηρυτού κατέβηκαν και χθες στους δρόμους της πόλης, καθώς ήταν σαφές ότι η παραίτηση της κυβέρνησης δεν ήταν επαρκής για να ηρεμήσει τα πνεύματα. Οι διαδηλώσεις στρέφονται συνολικά κατά της άρχουσας τάξης, με συνθήματα όπως «Πρώτα θάψτε τις Αρχές». Πριν από την έκρηξη της 4ης Αυγούστου, ο Λίβανος δοκιμαζόταν από βαθιά οικονομική κρίση με ευρύτατες επιπτώσεις στην κοινωνία της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή