Εντάσεων συνέχεια στη Λευκορωσία

Εντάσεων συνέχεια στη Λευκορωσία

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζονται για τρίτη ημέρα οι μαζικές, οργισμένες διαδηλώσεις στη Λευκορωσία με αίτημα τη δίκαιη καταμέτρηση των ψήφων των αμφιλεγόμενων εκλογών της Κυριακής, οι οποίες ανέδειξαν για μία ακόμη φορά τον πρόεδρο Αλεξάντρ Λουκασένκο ως νικητή. Οι αστυνομικές δυνάμεις της χώρας απάντησαν στο πλήθος των διαδηλωτών που βγήκαν στους δρόμους 33 πόλεων με ξυλοδαρμούς, χειροβομβίδες, δακρυγόνα και λαστιχένιες σφαίρες, ενώ τη Δευτέρα το βράδυ το υπουργείο Εσωτερικών επιβεβαίωσε τον θάνατο ενός διαδηλωτή κατά τη διάρκεια αντιπαράθεσης με τις δυνάμεις ασφαλείας, αποδίδοντάς τον σε «άγνωστη εκρηκτική συσκευή» που πυροδοτήθηκε στο χέρι του.

Τα αποτελέσματα της Κυριακής εμφάνισαν τον Λουκασένκο, ο οποίος βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας από το 1994, ως θριαμβευτή της αναμέτρησης με ποσοστό που προσεγγίζει το 80%. Παράλληλα, η υποψήφια της αντιπολίτευσης, Σβετλάνα Τιχανούσκαγια, πιστώθηκε κάτι λιγότερο από το 10% των ψήφων, παρά το γεγονός πως οργάνωσε τις μεγαλύτερες προεκλογικές συγκεντρώσεις των τελευταίων δεκαετιών στη χώρα. Στην προσπάθειά της να περιορίσει τη –πρωτοφανή για τα δεδομένα της Λευκορωσίας– δημόσια οργή για την εκλογική διαδικασία, η κυβέρνηση διέταξε τη Δευτέρα το κλείσιμο των σταθμών του μετρό και την απαγόρευση της κυκλοφορίας στους μεγάλους δρόμους της χώρας, στέλνοντας ταυτόχρονα ομάδες ένοπλων αστυνομικών στο Μινσκ και άλλα αστικά κέντρα της χώρας.

Παράλληλα, έπειτα από τη σύντομη εξαφάνισή της ύστερα από τις εκλογές της Κυριακής, η υποψήφια της αντιπολίτευσης κατέφυγε στη Λιθουανία όπου είναι ασφαλής, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του Λιθουανού υπουργού Εξωτερικών Λίνας Λινκεβίσιους. Τόσο η ομάδα της Τιχανούσκαγια όσο και δεκάδες αξιωματούχοι ξένων χωρών δεν είχαν καταφέρει να έρθουν σε επικοινωνία μαζί της για πάνω από ένα 24ωρο, από τότε που η ίδια έφυγε από το κτίριο της εκλογικής επιτροπής το βράδυ της Κυριακής αφού πρώτα αμφισβήτησε τα αποτελέσματα της αναμέτρησης.

Σε βίντεο που δημοσίευσε στην πλατφόρμα του YouTube λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του Λιθουανού υπουργού, η Τιχανούσκαγια επιβεβαίωσε πως πήρε πράγματι τη «δύσκολη απόφαση» να φύγει από τη χώρα. «Ξέρετε, θεωρούσα πως αυτή η εκστρατεία με είχε σκληρύνει, δίνοντάς μου τόση δύναμη που θα μπορούσα να χειριστώ οτιδήποτε» ανέφερε η νεαρή πολιτικός εμφανώς συντετριμμένη, προτού προσθέσει πως αναγκάστηκε να φύγει από τη χώρα για την προστασία της οικογένειάς της. Λίγες ώρες αργότερα, ένα κυβερνητικό κανάλι δημοσίευσε βίντεο της Τιχανούσκαγια, στο οποίο παρακαλούσε τους Λευκορώσους να σταματήσουν τις διαμαρτυρίες – μια πλήρη αντιστροφή από τον προηγούμενο ισχυρισμό της ότι οι εκλογές δεν ήταν αδιάβλητες.

Παραμένει ασαφής ο τρόπος καταγραφής του δεύτερου βίντεο, ωστόσο η κοινοποίησή του προκάλεσε έντονες εικασίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για πιθανές απειλές εναντίον της νεαρής υποψηφίου που την ανάγκασαν να φύγει από τη χώρα. Η εκπρόσωπος Τύπου της εκστρατείας της αντιπολίτευσης, Ολγα Κοβάλκοβα, ανέφερε χθες πως η Τιχανούσκαγια «δεν είχε άλλη επιλογή» και πως μέρος της ομάδας της εξακολουθεί να βρίσκεται υπό καθεστώς ομηρίας. Η κυβέρνηση της Λευκορωσίας, στο μεταξύ, επιμένει πως η υποψήφια της αντιπολίτευσης εγκατέλειψε από μόνη της τη χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή