ΚΟΣΜΟΣ

«Στο τραπέζι» κυρώσεις κατά Λευκορωσίας

«Στο τραπέζι» κυρώσεις κατά Λευκορωσίας

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. θα συζητήσουν αύριο την επιβολή στοχευμένων κυρώσεων εναντίον της κυβέρνησης της Λευκορωσίας ως απάντηση για την αμφισβητούμενη εγκυρότητα της εκλογικής διαδικασίας και για τις απόπειρες βίαιης καταστολής των μεγάλων λαϊκών αντιδράσεων.

«Πιστεύω μετά βεβαιότητος ότι πρέπει να εξετάσουμε πώς θα διευρύνουμε τις στοχευμένες κυρώσεις εναντίον αυτών που ευθύνονται για τη βία απέναντι στους διαδηλωτές και την εκλογική νοθεία, τη διενέργεια εκλογών που δεν ήταν δίκαιες», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Αν Λίντε.

«Το πρωί αποφασίστηκε να συγκληθεί εκτάκτως την Παρασκευή συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. για να συζητήσουμε ακριβώς αυτό το θέμα (των κυρώσεων)». Την Τρίτη, ο εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ καταδίκασε τη «δυσανάλογη» χρήση βίας από τις αρχές της Λευκορωσίας, αναγνώρισε «την επιθυμία για δημοκρατική αλλαγή» και ανακοίνωσε ότι η Ε.Ε. θα λάβει μέτρα, χωρίς να διευκρινίσει τι είδους.

Ο αντιδημοκρατικός χαρακτήρας της κυβέρνησης του Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο οποίος υποστηρίζει ότι επανεξελέγη με ποσοστό 80% στις εκλογές της Κυριακής, είχε ως αποκορύφωση τη φυγή της αντιπάλου του, Σβετλάνα Τιχανούσκαγια, από τη χώρα, προκειμένου, όπως ανακοίνωσε, να μην κινδυνεύσουν τα παιδιά της. Ο σύζυγός της, δημοφιλής μπλόγκερ που σκόπευε να βάλει υποψηφιότητα για την προεδρία της χώρας, φυλακίστηκε την άνοιξη. Τη Δευτέρα, όταν η Τιχανούσκαγια πήγε στην εκλογική επιτροπή για να καταθέσει ένσταση για το γεγονός ότι τα επίσημα αποτελέσματα της έδωσαν μόλις 9,9%, τέθηκε υπό κράτηση επί επτά ώρες. Το επόμενο πρωί είχε φύγει από τη χώρα με προορισμό τη γειτονική Λιθουανία.

Ιδιαίτερα ενεργό ρόλο εναντίον της κυβέρνησης Λουκασένκο έχει αναλάβει η κυβέρνηση της Πολωνίας, με τον Πολωνό υπουργό Εξωτερικών Γιάτσεκ Τσαπουτόβιτς να ζητεί από τον Μπορέλ «επίδειξη ευρωπαϊκής υποστήριξης για τους ειρηνικούς διαδηλωτές και ανταλλαγή ιδεών ως προς το πώς θα μπορούσε η Ε.Ε. να τους βοηθήσει».

Χθες το υπουργείο Εσωτερικών της Λευκορωσίας ανακοίνωσε ότι το βράδυ της Τρίτης αστυνομικοί άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών «για λόγους αυτοάμυνας» στην πόλη Μπρεστ, στα νότια της χώρας. Ηταν η τρίτη συνεχόμενη νύχτα διαδηλώσεων στην πόλη και σε πολλές άλλες σε όλη τη χώρα, καθώς οι τουλάχιστον 3.000 συλλήψεις δεν μπόρεσαν να καταστείλουν τις αντιδράσεις. Η αστυνομική βία έχει ξεσπάσει και εναντίον δημοσιογράφων που επιχειρούν να καλύψουν τα τεκταινόμενα.