Τζο Μπάιντεν – Κάμαλα Χάρις: Σε ρότα για τον Λευκό Οίκο

Τζο Μπάιντεν – Κάμαλα Χάρις: Σε ρότα για τον Λευκό Οίκο

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρεμιέρα στην πιο παράξενη, λόγω COVID-19, εκλογική εκστρατεία στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών είχε χθες το δίδυμο Τζο Μπάιντεν – Κάμαλα Χάρις, που φιλοδοξεί να εκπορθήσει από τον Λευκό Οίκο τον Ντόναλντ Τραμπ για λογαριασμό των Δημοκρατικών. Μία ημέρα ύστερα από την επιλογή της μαύρης γερουσιαστού Καλιφόρνιας ως υποψήφιας αντιπροέδρου, ο Τζο Μπάιντεν διοργάνωσε την πρώτη τους κοινή εμφάνιση στο Γουίλμινγκτον της πολιτείας Ντέλαγουερ, σε μικρή απόσταση από την κατοικία του.

«Χρειάζομαι κάποιον να μάχεται στο πλευρό μου και να είναι έξυπνος, σκληρός και έτοιμος να ηγηθεί. Η Κάμαλα είναι αυτό το πρόσωπο», έγραψε ο Μπάιντεν στο Διαδίκτυο, εξηγώντας σε οπαδούς του τους λόγους που τον οδήγησαν να επιλέξει τη Χάρις. Την επιλογή του χαιρέτισε ο Μπαράκ Ομπάμα, το μήνυμα του οποίου κατέληγε: «Εμπρός τώρα να νικήσουμε σε αυτή την ιστορία» – δηλαδή στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Η επιλογή της Χάρις προκάλεσε ευφορία στην κοινότητα των μαύρων, ιδίως των γυναικών, μια κατηγορία που θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο στην έκβαση της αναμέτρησης. Η αυξημένη αποχή μεταξύ των μαύρων στις εκλογές του 2016 ήταν ένας από τους παράγοντες που συνέβαλαν στην ήττα της Χίλαρι Κλίντον. Το σύνολο των αναλυτών εκτιμά ότι η δυναμική, 55χρονη πολιτικός θα δώσει περισσότερο νεύρο στην εκστρατεία του 77χρονου τέως αντιπροέδρου.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν άργησε να αντιδράσει στην απόφαση του αντιπάλου του. Εσπευσε να στιγματίσει τη Χάρις ως «κίβδηλη Κάμαλα» χωρίς να εξηγήσει τι ακριβώς εννοεί, της χρέωσε «έλλειψη σεβασμού» για την κριτική της στον Μπάιντεν όταν και οι δύο διεκδικούσαν το χρίσμα των Δημοκρατικών και υποστήριξε ότι η επιλογή της αποδεικνύει ότι ο αντίπαλός του «είναι όμηρος της ριζοσπαστικής Αριστεράς».

Ωστόσο, οι κατηγορίες του θα δυσκολευτούν να βρουν απήχηση. Οπως και ο Μπάιντεν, η Χάρις προέρχεται από την κεντρώα πτέρυγα των Δημοκρατικών και ως γενική εισαγγελέας Καλιφόρνιας είχε ακολουθήσει αυστηρή πολιτική για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας. Πρόσφατη δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos έδειξε ότι η Χάρις είναι περισσότερο δημοφιλής από τον Μπάιντεν μεταξύ των Ρεπουμπλικανών (με 21% θετικές γνώμες έναντι 13%). Ο ίδιος ο Τραμπ είχε χρηματοδοτήσει εκλογική εκστρατεία της προτού διεκδικήσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία.

Το βέβαιο είναι ότι η Χάρις θα αντιμετωπίσει χτυπήματα κάτω από τη ζώνη, όπως ήδη μαρτυρούν σεξιστικά ή ρατσιστικά σχόλια, αλλά και τα κρούσματα παραπληροφόρησης μέσω Διαδικτύου. Κάποιοι έγραψαν ότι, αν πάθει κάτι ο Μπάιντεν, η Χάρις δεν θα μπορέσει να αναλάβει πρόεδρος γιατί οι γονείς της γεννήθηκαν στο εξωτερικό (ο πατέρας της στην Τζαμάικα και η μητέρα της στην Ινδία). Στην πραγματικότητα η Χάρις μπορεί κάλλιστα να αναλάβει προεδρικά καθήκοντα, αφού γεννήθηκε επί αμερικανικού εδάφους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή