ΗΠΑ: Μια Ακροδεξιά σε τροχιά για το Κογκρέσο

ΗΠΑ: Μια Ακροδεξιά σε τροχιά για το Κογκρέσο

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΤΛΑΝΤΑ. Ολοταχώς προς μία έδρα στο Κογκρέσο στην Ουάσιγκτον οδεύει η Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν, που επικράτησε στις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικανών στην πολιτεία της Τζόρτζια. Η Γκριν έχει γίνει γνωστή εξαιτίας των ακροδεξιών, συνωμοσιολογικών της απόψεων, καθώς και από δημοσιεύσεις της σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αντισημιτικό και ισλαμοφοβικό περιεχόμενο.

Την ίδια ώρα, στις προκριματικές των Δημοκρατικών στη Μινεσότα, οι ψηφοφόροι ανέδειξαν την Ιλχάν Ομάρ ως υποψήφια του κόμματος για το Κογκρέσο, ανανεώνοντας ουσιαστικά τη θητεία της προοδευτικής, γεννημένης στη Σομαλία βουλευτού, μέλους της άτυπης «Ομάδας» (The Squad) αριστερών γυναικών μελών της Βουλής, που απαρτίζεται από την ίδια την Ομάρ, την Αλεξάντρια Οκάζιο-Κορτέζ, την Αγιάνα Πρέσλι και τη Ρασίντα Τλάιμπ.

Στην Τζόρτζια, η νίκη της Ρεπουμπλικανής Γκριν στις προκριματικές της πολιτείας δημιουργεί προβλήματα στο κόμμα και στην προσπάθειά του να προσελκύσει τη μετριοπαθή ψήφο των προαστίων. Η Γκριν έχει επανειλημμένως δημοσιεύσει θεωρίες συνωμοσίας, όπως αυτές που εμφανίζουν το ομοσπονδιακό κράτος να είναι πανίσχυρο και ελεγχόμενο από Εβραίους, Δημοκρατικούς και αντεθνικά στοιχεία. Οι οπαδοί της θεωρίας συνωμοσίας QAnon πιστεύουν ότι καταχθόνιες δυνάμεις, αποτελούμενες από σατανιστές παιδεραστές στον κρατικό μηχανισμό, τις επιχειρήσεις και το Χόλιγουντ, απεργάζονται την πτώση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Η κ. Γκριν είναι επιχειρηματίας, ιδιοκτήτρια κατασκευαστικής εταιρείας και θα αντιμετωπίσει στις εκλογές του Νοεμβρίου τον Δημοκρατικό Κέβιν Βαν Οσνταλ, παρότι στην ιδιαίτερα συντηρητική αυτή εκλογική περιφέρεια η νίκη της Ρεπουμπλικανής υποψηφίου θεωρείται σχεδόν βέβαιη. Η Γκριν έχει εκφράσει τη συμφωνία της με τις θεωρίες των QAnon, χαρακτηρίζοντας μάλιστα «πατριώτη» τον ανώνυμο εμπνευστή τους. Το FBI έχει χαρακτηρίσει το QAnon πιθανή απειλή εσωτερικής τρομοκρατίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή