ΚΟΣΜΟΣ

Νέος εχθρός για τον Τραμπ, τα ντους

Νέος εχθρός για τον Τραμπ, τα ντους

Αλλαγές στον νόμο για την επιτρεπόμενη ροή νερού κατά τη διάρκεια των ντους πρότεινε χθες η αμερικανική κυβέρνηση, έπειτα από τα παράπονα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τη δυσκολία περιποίησης των μαλλιών του. Σύμφωνα με νόμο που τέθηκε σε ισχύ το 1992 με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας, τα ντους στις ΗΠΑ δεν επιτρέπεται να παράγουν περισσότερα από 9,5 λίτρα νερού ανά λεπτό, ωστόσο η αμερικανική κυβέρνηση θέλει το όριο αυτό να μην αφορά το συνολικό εξάρτημα αλλά να ισχύει για κάθε ακροφύσιο του ντους ξεχωριστά.

Οι αλλαγές αυτές, οι οποίες προτάθηκαν από το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας την Τετάρτη, ακολουθούν τις καταγγελίες του Τραμπ που έλαβαν χώρα τον περασμένο μήνα, σε συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο, όταν παραπονέθηκε πως τα είδη μπάνιου στη χώρα δεν λειτουργούν σύμφωνα με τις προτιμήσεις του. «Θέλεις να κάνεις ένα ντους, δεν βγαίνει νερό. Θέλεις να πλύνεις τα χέρια σου, δεν βγαίνει νερό. Οπότε, τι κάνεις; Απλώς στέκεσαι εκεί περισσότερο ή κάνεις για περισσότερα ώρα μπάνιο;» διερωτήθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος, προτού συμπληρώσει πως «δεν ξέρω για εσάς, αλλά τα δικά μου μαλλιά πρέπει να είναι τέλεια».

Προηγουμένως, τον Δεκέμβριο του 2019, ο Τραμπ είχε γνωστοποιήσει πως οι περιβαλλοντικοί ρυθμιστές της κυβέρνησης εξετάζουν τους νεροχύτες, τις βρύσες και τις τουαλέτες της χώρας, για να αναθεωρήσουν τους κανόνες που αποσκοπούν στη διατήρηση του νερού και των καυσίμων που το θερμαίνουν.

Οι αλλαγές στο νομοσχέδιο για την επιτρεπόμενη ροή νερού προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από ομάδες καταναλωτών και προστασίας του περιβάλλοντος, οι οποίες υποστηρίζουν πως η προτεινόμενη χαλάρωση είναι σπάταλη, ανόητη και αχρείαστη. «Με πέντε ή περισσότερα ακροφύσια θα έχουμε περίπου 40 λίτρα ανά λεπτό να εκτοξεύονται από την κεφαλή ενός ντους, αρκετά για να ξεβράσουν κάποιον έξω από το μπάνιο», σχολίασε χαρακτηριστικά στο πρακτορείο ειδήσεων Associated Press ο Αντριου Ντελάσκι, εκτελεστικός διευθυντής της ομάδας εξοικονόμησης ενέργειας Appliance Standards Awareness Project.

Παρά τις προτάσεις του υπουργείου Ενέργειας, θεωρείται αβέβαιο εάν οι αλλαγές στη νομοθεσία θα προχωρήσουν καθώς, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η πρόταση ενδέχεται να αντιμετωπίσει δικαστική διαμάχη εάν τελικά επικυρωθεί.