ΚΟΣΜΟΣ

Πομπέο: Θα ήταν τρέλα αν δεν ανανεωθεί το εμπάργκο όπλων στο Ιράν

Πομπέο: Θα ήταν τρέλα αν δεν ανανεωθεί το εμπάργκο όπλων στο Ιράν

Υπέρ της παράτασης του εμπάργκο πώλησης όπλων στο Ιράν, τάχθηκε και πάλι ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο, εκτιμώντας ότι «θα ήταν τρέλα» αν η διεθνής κοινότητα το άφηνε να λήξει τον Οκτώβριο.

Οι ΗΠΑ προσπαθούν αυτό το διάστημα να πείσουν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να υιοθετήσει ένα ψήφισμα για την παράταση του εμπάργκο, όμως η Κίνα και η Ρωσία δεν συμφωνούν.

«Θέλω να πω, είναι απλώς τρέλα… Προτρέπουμε όλον τον κόσμο να ενωθεί μαζί μας», είπε ο Πομπέο στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα στη Βιέννη, χαρακτηρίζοντας το Ιράν «το μεγαλύτερο κράτος σπόνσορα της τρομοκρατίας».

Με βάση τους όρους της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, το εμπάργκο πρόκειται να λήξει φέτος τον Οκτώβριο. Οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν μονομερώς από αυτήν τη συμφωνία το 2018.

Στη Βιέννη, ο Πομπέο συναντήθηκε με τον Ραφαέλ Γκρόσι, τον γενικό διευθυντή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), αρμοδιότητα της οποίας είναι να ελέγχει την πυρηνική δραστηριότητα του Ιράν. Μετά τις συνομιλίες που είχαν ο Γκρόσι είπε στους δημοσιογράφους ότι η Τεχεράνη δεν έχει ακόμη παραχωρήσει πρόσβαση στην υπηρεσία σε διάφορες τοποθεσίες. Ο Πομπέο από την πλευρά του κάλεσε την Τεχεράνη να συνεργαστεί πλήρως και αμέσως με την ΙΑΕΑ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP, Reuters