H Ρωσία ξεκίνησε την παραγωγή του αμφιλεγόμενου εμβολίου

H Ρωσία ξεκίνησε την παραγωγή του αμφιλεγόμενου εμβολίου

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Ρωσία ξεκίνησε σήμερα την παραγωγή του αμφιλεγόμενου εμβολίου της, μετέδωσε πριν από λίγο το πρακτορείο Inrterfax επικαλούμενο το υπουργείο Υγείας της χώρας.

«Η παραγωγή του εμβολίου εναντίον της μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό που αναπτύχθηκε από το Ερευνητικό Επιστημονικό Ινστιτούτο Γκαμαλέγια έχει ξεκινήσει», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Το ρωσικό υπουργείο Υγείας υποστηρίζει πως το εμβόλιο, με την επωνυμία Sputnik V, έχει περάσει από όλους τους απαραίτητους ελέγχους και έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να κτίζει ανοσία απέναντι στον SARS-CoV-2, όμως ορισμένοι επιστήμονες εκφράζουν φόβους ότι η Μόσχα μπορεί να βάζει το εθνικό κύρος πάνω από την ασφάλεια.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι πρώτες παρτίδες που ανέπτυξε το Ινστιτούτο Gamaleya θα αρχίσουν να διατίθενται περί τα τέλη του μήνα. 

Η απόφαση της Ρωσίας να χορηγήσει άδεια για τη μαζική παραγωγή εμβολίου κατά της COVID-19, μετά λιγότερο από δύο μήνες δοκιμών και προτού ολοκληρωθεί η προτεινόμενη διαδικασία ελέγχου αποτελεσματικότητας και πιθανών παρενεργειών, αντιμετωπίζεται ήδη με σκεπτικισμό από τη διεθνή κοινότητα.

Το ρωσικό εμβόλιο παρασκευάστηκε από το ερευνητικό Ινστιτούτο Gamalaya της Μόσχας και ονομάστηκε Sputnik V, ενώ η απόφαση της μαζικής παραγωγής του ανακοινώθηκε προ ημερών κατά τη διάρκεια κυβερνητικής συνεδρίασης από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος είχε γνωστοποιήσει πως μία από τις κόρες του εμβολιάστηκε εθελοντικά κατά τη διάρκεια των δοκιμών.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή