Μπορέλ: Καταδικάζει τις ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ

Μπορέλ: Καταδικάζει τις ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις νέες γεωτρητικές δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο καταδικάζει ο Υπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης Ζοζέπ Μπορέλ, καλώντας την Αγκυρα να μην υπονομεύει τις προσπάθειες για επανέναρξη του διαλόγου και άμεση αποκλιμάκωση.

Με αφορμή τη χθεσινή Navtex της Τουρκίας, με την οποία παρατείνεται η παρουσία του τουρκικού πλωτού γεωτρύπανου «Γιαβούζ» στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Μπορέλ σημειώνει πως η ανακοίνωση της Αγκυρας για νέες δραστηριότητες γεώτρησης από το σκάφος «Γιαβούζ» σε μια θαλάσσια ζώνη που οριοθετήθηκε από την Κύπρο και την Αίγυπτο πυροδοτεί δυστυχώς περαιτέρω εντάσεις και ανασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή η δράση έρχεται σε αντίθεση των προσπαθειών για επανέναρξη του διαλόγου και υπονομεύει τις διαπραγματεύσεις για την άμεση αποκλιμάκωση στην περιοχή, η οποία είναι ο μόνος δρόμος προς τη σταθερότητα και τις μόνιμες λύσεις, όπως επανέλαβαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ την Παρασκευή.

«Καλώ τις τουρκικές αρχές να τερματίσουν αμέσως αυτές τις δραστηριότητες και να εμπλακούν πλήρως και με καλή πίστη σε έναν ευρύ διάλογο με την Ευρωπαϊκή Ενωση», καταλήγει ο Υπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Υπενθυμίζεται πως ο Ζοζέπ Μπορέλ απηύθυνε κάλεσμα στην Τουρκία να προχωρήσει άμεσα σε αποκλιμάκωση και να επιστρέψει στον διάλογο και την Παρασκευή, σε ανάρτησή του στο Twitter μετά την τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή