Στη Λιβύη ο Γερμανός ΥΠΕΞ Χάικο Μάας

Στη Λιβύη ο Γερμανός ΥΠΕΞ Χάικο Μάας

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Λιβύη μετέβη σήμερα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, για μία επίσκεψη που δεν είχε προαναγγελθεί και στοχεύει να κινητοποιήσει σε διεθνείς προσπάθειες για την επίλυση της μακροχρόνιας σύγκρουσης που μαίνεται στη χώρα.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Γερμανού ΥΠΕΞ στη Λιβύη μετά τη σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο στο Βερολίνο, όταν οι παγκόσμιες δυνάμεις συμφώνησαν σε μια ειρηνευτική διαδικασία που τώρα έχει σε μεγάλο βαθμό διακοπεί.

«Βλέπουμε μια απατηλή ηρεμία αυτή τη στιγμή στη Λιβύη. Αμφότερες οι πλευρές και οι διεθνείς σύμμαχοί τους συνεχίζουν να εξοπλίζουν τη χώρα σε μαζική κλίμακα και να εμποδίζουν τις προϋποθέσεις για μια κατάπαυση του πυρός», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μάας κατά τη άφιξή του.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών πρόκειται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Φάγεζ Σάρατζ στην Τρίπολη, όπου θα συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στον βίαιο αγώνα για την εξουσία ανάμεσα στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση του Σάρατζ και τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης, στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

Οι Λίβυοι υπουργοί Εξωτερικών Μοχάμεντ Τάχα Σιάλα και Εσωτερικών Φάτι Μπασάγα πρόκειται επίσης να συμμετάσχουν στις συνομιλίες κατά τις οποίες θα εξετασθούν «τρόποι για την έξοδο απ' αυτή την πολύ επικίνδυνη κατάσταση», δήλωσε ο Μάας.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως σκοπεύει να συζητήσει μια πρόταση του ΟΗΕ για μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη γύρω από τη Σύρτη, η οποία αποτελεί μια σημαντική πύλη προς τις μεγάλες πετρελαιοπηγές της χώρας στα ανατολικά.

Σχεδιάζεται επίσης μια συνάντηση με τον Μούσταφα Σανάλαχ, τον πρόεδρο της λιβυκής Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου (NOC). «Ο τερματισμός του πετρελαϊκού αποκλεισμού και μια πιο δίκαιη διανομή των πετρελαϊκών εσόδων είναι επίσης κρίσιμης σημασίας για μια λύση στη σύγκρουση στη Λιβύη», δήλωσε ο Μάας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, DPA

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή