Στο χείλος της κατάρρευσης ο Λουκασένκο

Στο χείλος της κατάρρευσης ο Λουκασένκο

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα βήμα πριν από την κατάρρευση βρίσκεται ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, έπειτα από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στα χρονικά της χώρας, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή και συγκέντρωσαν πάνω από 100.000 διαμαρτυρομένους. Σε χθεσινή ομιλία του ενώπιον εργατών ενός κρατικού βιομηχανικού εργοστασίου, οι οποίοι βρίσκονταν σε απεργία, ο ηγέτης της Λευκορωσίας δήλωσε πως εξετάζει το ενδεχόμενο συνταγματικής αναθεώρησης και αναδιανομής της εξουσίας μέσω δημοψηφίσματος, συμπληρώνοντας ωστόσο πως δεν σκοπεύει να κάνει κάτι τέτοιο υπό την πίεση των διαδηλωτών, προκαλώντας τα γιουχαρίσματα και τις έντονες κραυγές διαμαρτυρίας του πλήθους. «Μέχρι να με σκοτώσετε, δεν θα υπάρξουν νέες εκλογές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Λουκασένκο μετά τις προσπάθειές του να κατευνάσει τις διαμαρτυρίες και ενώ οι εργάτες απαντούσαν με οργισμένα συνθήματα που απαιτούσαν την παραίτησή του. Νωρίτερα τη

Δευτέρα, οι εργαζόμενοι της δημόσιας τηλεόρασης της Λευκορωσίας προκήρυξαν πρωτοφανή, για τα δεδομένα της χώρας, γενική απεργία, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την αμφιλεγόμενη επανεκλογή του Λουκασένκο στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 9 Αυγούστου.

Παράλληλα, η ηγέτις της αντιπολίτευσης, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, δήλωσε χθες πως είναι έτοιμη να ηγηθεί της Λευκορωσίας, ζητώντας τη δημιουργία νομικής δικλίδας ασφαλείας, η οποία θα εξασφαλίσει τη διεξαγωγή νέων και δίκαιων προεδρικών εκλογών στη χώρα. Μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος από τη Λιθουανία, όπου έχει καταφύγει από την προηγούμενη εβδομάδα, η Τιχανόφσκαγια κάλεσε επίσης τους αξιωματικούς επιβολής του νόμου να εγκαταλείψουν την κυβέρνηση Λουκασένκο, υποσχόμενη συγχώρεση της παρελθούσας συμπεριφοράς τους αν αλλάξουν εγκαίρως πλευρά.

Πέρα από τις πρωτοφανείς διαδηλώσεις, ο Λευκορώσος πρόεδρος αντιμετωπίζει επίσης και το ενδεχόμενο κυρώσεων από την πλευρά της Ε.Ε., η οποία θα πραγματοποιήσει Σύνοδο Κορυφής την Τετάρτη, έπειτα από την αιματηρή καταστολή των διαμαρτυριών στη χώρα της Βαλτικής. Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανέφερε πως προτίθεται να προσφέρει στρατιωτική βοήθεια στον Λουκασένκο σε περίπτωση που αυτός αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο εξωτερικής απειλής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή