Επίδειξη ενότητας γύρω από Μπάιντεν

Επίδειξη ενότητας γύρω από Μπάιντεν

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό κανονικές συνθήκες, το προεκλογικό συνέδριο των Δημοκρατικών, που άρχισε χθες και ολοκληρώνεται την Πέμπτη με την καθιερωμένη ομιλία αποδοχής του προεδρικού χρίσματος από τον Τζο Μπάιντεν, θα περιελάμβανε το σύνηθες μενού: πλήθη ενθουσιωδών οπαδών σε μια κατάμεστη αίθουσα συνεδρίων, σημαίες, εμβλήματα, μπαλόνια, μπάντες και εκκλήσεις για πανστρατιά σε πανηγυρικό κλίμα, στην τελική ευθεία για την κρίσιμη αναμέτρηση της 3ης Νοεμβρίου.

Στην εποχή της COVID-19, όμως, τίποτα δεν είναι κανονικό. Το πρώτο προεκλογικό συνέδριο σε εποχή πανδημίας (θα ακολουθήσουν οι Ρεπουμπλικανοί στο διάστημα 24-27 Αυγούστου) θα διαδραματιστεί στον κυβερνοχώρο, σχεδόν χωρίς φυσική παρουσία πολιτικών και ακτιβιστών. Βέβαια, κάποια στελέχη της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών βρέθηκαν χθες στο Μιλγουόκι της πολιτείας Ουισκόνσιν, που είχε επιλεγεί για να φιλοξενήσει το συνέδριο. Ωστόσο, η διοργάνωση κατέληξε, λόγω του φόβου για τη μετάδοση του ιού, να εξελίσσεται αποκλειστικά στο ψηφιακό σύμπαν, με μαγνητοσκοπημένα μηνύματα των ομιλητών που παρουσιάζονται κάθε βράδυ επί ένα δίωρο σε διαδικτυακά κανάλια.

Στο πολιτικό επίπεδο, εκείνο που χαρακτηρίζει το φετινό συνέδριο είναι η εντυπωσιακή επίδειξη ενότητας των Δημοκρατικών, καθώς ο κοινός στόχος, ο πάση θυσία εξοστρακισμός του Ντόναλντ Τραμπ από τον Λευκό Οίκο, παραμερίζει κάθε άλλη διαφορά. Από τον αριστερό Μπέρνι Σάντερς, που μίλησε χθες, μέχρι τους Μπαράκ και Μισέλ Ομπάμα, που θα απευθύνουν μηνύματα την Τετάρτη, περνώντας από τους Μπιλ και Χίλαρι Κλίντον, Ελίζαμπεθ Γουόρεν και Μάικλ Μπλούμπεργκ, όλα τα βαριά ονόματα, από όλες τις τάσεις των Δημοκρατικών, εκφράζουν την ισχυρή υποστήριξή τους στον Τζο Μπάιντεν και στην υποψήφια αντιπρόεδρο του κόμματος, Κάμαλα Χάρις. Σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει την επικοινωνιακή καταιγίδα των Δημοκρατικών, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος άρχισε χθες τετραήμερη περιοδεία που θα τον φέρει σε τέσσερις διαφιλονικούμενες πολιτείες. Μιλώντας σε συγκεντρωμένους οπαδούς του στο Μανκάτο της Μινεσότα, ο Τραμπ χαρακτήρισε τον Μπάιντεν «μαριονέτα ακροαριστερών που πασχίζουν να σβήσουν τα σύνορά μας, να καταργήσουν την αστυνομία μας, να κάνουν πλύση εγκεφάλου στα παιδιά μας, να δαιμονοποιήσουν τους ήρωές μας». Στο αποκορύφωμα της παραληρηματικής του ομιλίας, ισχυρίστηκε ότι ενδεχόμενη νίκη του Μπάιντεν «θα αντικαταστήσει την αμερικανική ελευθερία με φασισμό της Αριστεράς».

Πάντως, η τελευταία δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας Washington Post και του τηλεοπτικού δικτύου ABC φέρει τον Μπάιντεν να προηγείται με 12 μονάδες (53% – 41%). Τον περασμένο μήνα αντίστοιχη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας έφερε την ψαλίδα να έχει ανοίξει στις 15 μονάδες.

Στο μεταξύ, ένα καινούργιο πολιτικό δράμα εξελίσσεται στην Ουάσιγκτον. Η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι ανακάλεσε εσπευσμένα τις καλοκαιρινές άδειες των βουλευτών και τους κάλεσε σε επείγουσα συνεδρίαση με αντικείμενο την κρίση στα αμερικανικά ταχυδρομεία. Εν ολίγοις, οι Δημοκρατικοί καταλογίζουν στον νέο διοικητή της υπηρεσίας και χρηματοδότη των Ρεπουμπλικανών Λούις ντε Τζόι ότι προχωρεί σε περικοπές, δημιουργώντας συνθήκες ασφυξίας στα αμερικανικά ταχυδρομεία με πρόφαση την οικονομική τους εξυγίανση, αλλά με πραγματικό στόχο να εμποδίσει εκατομμύρια Αμερικανούς πολίτες να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα μέσω επιστολικής ψήφου. Λόγω των εύλογων φόβων που προκαλεί ο κορωνοϊός, ένα πολύ μεγάλο τμήμα του εκλογικού σώματος προσανατολίζεται στην επιστολική ψήφο, κάτι που προσπαθεί να αποτρέψει ο Ντόναλντ Τραμπ, θεωρώντας ότι θα αποβεί εναντίον του. Ο Μπαράκ Ομπάμα τον κατηγόρησε ότι «δείχνει να ενδιαφέρεται περισσότερο πώς θα καταστείλει τη λαϊκή ψήφο, παρά πώς θα καταστείλει τον ιό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή