Κορωνοϊός: Επιστήμονες ανακάλυψαν μετάλλαξη του ιού – Πιο μεταδοτική, αλλά λιγότερο θανατηφόρα

Κορωνοϊός: Επιστήμονες ανακάλυψαν μετάλλαξη του ιού – Πιο μεταδοτική, αλλά λιγότερο θανατηφόρα

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια μετάλλαξη του νέου κορωνοϊού, που εντοπίζεται όλο και πιο συχνά στην Ευρώπη, τη βόρεια Αμερική και τμήματα της Ασίας, μπορεί να είναι πιο μεταδοτική, αλλά δείχνει λιγότερο θανατηφόρα, δηλώνει εξέχων λοιμωξιολόγος.

Ο Πολ Ταμπάια του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης, εκλεγμένος πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας για μολυσματικές ασθένειες (International Society of Infectious diseases), δήλωσε ότι τα στοιχεία δείχνουν πως η εξάπλωση της μετάλλαξης D614G του SARS-CoV-2 σε ορισμένα μέρη του κόσμου συνέπεσε με μια μείωση στα ποσοστά θανάτων, κάτι το οποίο δείχνει ότι είναι λιγότερο θανατηφόρα.

«Μπορεί να είναι καλό το να έχουμε έναν ιό που είναι περισσότερο μολυσματικός, αλλά λιγότερο θανατηφόρος», δήλωσε στο Reuters ο Ταμπάια.

Οι περισσότεροι ιοί τείνουν, σύμφωνα με τον ίδιο, να γίνονται λιγότερο λοιμογόνοι όσο μεταλλάσσονται.

«Είναι προς το συμφέρον του ιού να προσβάλλει περισσότερους ανθρώπους αλλά να μην τους σκοτώνει, καθώς ο ιός εξαρτάται από τον ξενιστή για τροφή και στέγη», σημείωσε.

Οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει την μετάλλαξη αυτή ήδη από τον Φεβρουάριο, ενώ αυτή έχει κυκλοφορήσει στην Ευρώπη και την Αμερική, σύμφωνα με ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ο ΠΟΥ έχει επίσης ανακοινώσει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι η μετάλλαξη αυτή έχει οδηγήσει σε πιο σοβαρή ασθένεια.

Την Κυριακή, ο γενικός διευθυντής υγείας της Μαλαισίας Νουρ Χίσαμ Αμπντάλα ζήτησε μεγαλύτερη δημόσια επαγρύπνηση μετά τον εντοπισμό, όπως πιστεύεται, από τις αρχές της χώρας της μετάλλαξης D614G του νέου κορωνοϊού σε δύο πρόσφατες εστίες.

Ο Σεμπάστιαν Μάουρερ Στροχ, της υπηρεσίας επιστημών, τεχνολογίας και έρευνας της Σιγκαπούρης, δήλωσε ότι η μετάλλαξη αυτή εντοπίστηκε επίσης στην Σιγκαπούρη, αλλά τα περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν απέτρεψαν την εξάπλωσή της σε ευρεία κλίμακα.

Ο Νουρ Χίσαμ της Μαλαισίας δήλωσε παράλληλα ότι το στέλεχος D614G που εντοπίστηκε εκεί ήταν 10 φορές πιο μολυσματικό και ότι τα εμβόλια που αναπτύσσονται τώρα μπορεί να μην είναι αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση της μετάλλαξης αυτής.

Ωστόσο οι Ταμπάια και Μάουρερ-Στροχ σημείωσαν ότι τέτοιου είδους μεταλλάξεις δεν θα αλλάξουν μάλλον τον ιό τόσο ώστε να καταστήσουν τα πιθανά εμβόλια λιγότερο αποτελεσματικά.

«Οι μεταλλάξεις είναι σχεδόν ίδιες και δεν άλλαξαν τα πεδία που κατά κανόνα αναγνωρίζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, άρα δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία διαφορά για τα εμβόλια που αναπτύσσονται», σημείωσε ο Μάουρερ-Στροχ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή