Ηχηρή παρέμβαση Μισέλ Ομπάμα

Ηχηρή παρέμβαση Μισέλ Ομπάμα

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Τζορτζ Φλόιντ, του Αφροαμερικανού που έπεσε θύμα αστυνομικής βίας στη Μινεσότα, ξεκίνησε το βράδυ της Δευτέρας το συνέδριο των Δημοκρατικών, το οποίο εκτυλίσσεται ψηφιακά και περιλαμβάνει αποκλειστικά παρεμβάσεις μέσω Διαδικτύου λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Το τετραήμερο συνέδριο αναμένεται να ολοκληρωθεί την Πέμπτη, με την επίσημη παράδοση του χρίσματος στον υποψήφιο του κόμματος και τέως αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Τις εντυπώσεις της πρώτης ημέρας έκλεψε η Μισέλ Ομπάμα, σύζυγος του τέως Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, κλείνοντας τη βραδιά των ομιλιών με μια ηχηρή παρέμβαση κατά του Ντόναλντ Τραμπ και υπέρ μιας ενωτικής ατζέντας βασισμένης στην ενσυναίσθηση. Φορώντας ένα κολιέ με την επιγραφή «ψηφίστε», η τέως Πρώτη Κυρία έστειλε επίσης ένα μήνυμα στήριξης υπέρ του Τζο Μπάιντεν, εκφράζοντας τη βεβαιότητά της πως ο πρώην συνεργάτης του συζύγου της γνωρίζει πώς «να βοηθήσει μια οικονομία να ανακάμψει, να ελέγξει μια πανδημία και να οδηγήσει τις ΗΠΑ προς την ευημερία».

Προηγουμένως, το διαδικτυακό βήμα πήρε ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς, ο οποίος τάχθηκε ανεπιφύλακτα υπέρ της υποψηφιότητας του Μπάιντεν, προειδοποιώντας πως ο Ντόναλντ Τραμπ οδηγεί τη χώρα προς μια αυταρχική μορφή διακυβέρνησης. Ο πρώην αντίπαλος του Μπάιντεν στις εσωκομματικές εκλογές, ο οποίος παραμένει ηγετικό στέλεχος της αριστερής πτέρυγας του κόμματος, απευθύνθηκε άμεσα στους υποστηρικτές του δηλώνοντας πως το μεγαλύτερο τμήμα της ατζέντας του αντανακλάται πλέον στην ατζέντα των Δημοκρατικών και κάνοντας ειδικές αναφορές στη μεταρρύθμιση του αμερικανικού συστήματος ασφάλισης και υγείας. Νωρίτερα το ίδιο βράδυ, τέσσερις επιφανείς Ρεπουμπλικανοί –συμπεριλαμβανομένου και του πρώην κυβερνήτη του Οχάιο Τζον Κασίς–, καθώς και δεκατρείς από τους υποψηφίους των Δημοκρατικών για τις εσωκομματικές εκλογές του χρίσματος, επαίνεσαν τον Μπάιντεν με ειδικές αναφορές στο ήθος του και στην πολυετή εμπειρία του στην πολιτική.

Η δεύτερη ημέρα του συνεδρίου αναμένεται να συμπεριλάβει τις παρεμβάσεις πολλών ηγετικών στελεχών του κόμματος, μεταξύ των οποίων βρίσκονται ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι και η νεαρή και δημοφιλής εκπρόσωπος της 14ης εκλογικής περιφέρειας του Κογκρέσου, Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ. Μάλιστα, οι Δημοκρατικοί σχεδιάζουν μια αλλαγή στην παραδοσιακή κεντρική ομιλία του συνεδρίου, καθώς αντί για έναν μονάχα ομιλητή, θα παρουσιάσουν τις παρεμβάσεις 17 «ανερχόμενων αστέρων» του κόμματος, συμπεριλαμβανομένης και της Στέισι Αμπραμς, της υποψήφιας των Δημοκρατικών για τη θέση κυβερνήτη της Τζόρτζια στις εκλογές του 2018. Τη βραδιά θα κλείσει με την ομιλία της η σύζυγος του υποψηφίου του κόμματος για τις προεδρικές εκλογές, Τζιλ Μπάιντεν.

Λίγες ώρες πριν από την έναρξη του συνεδρίου, ο πρώην σύζυγος της Τζιλ Μπάιντεν, Μπιλ Στίβενσον, διέψευσε το αφήγημα του ζεύγους Μπάιντεν για το χρονικό της γνωριμίας του, κάνοντας λόγο για εξωσυζυγική σχέση μεταξύ των δύο προτού ολοκληρωθεί το δικό τους διαζύγιο. «Το διαζύγιό μου έλαβε χώρα τον Μάιο του 1975, ωστόσο υποπτεύομαι πως η Τζιλ και ο Τζο είχαν δεσμό από τον Απρίλιο του 1974», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Στίβενσον στη βρετανική εφημερίδα Daily Mail, προτού συμπληρώσει πως δεν εκπλήσσεται που ο νυν υποψήφιος των Δημοκρατικών ερωτεύτηκε την πρώην σύζυγό του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή