ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Στον Λευκό Οίκο η ομιλία για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών

Τραμπ: Στον Λευκό Οίκο η ομιλία για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε χθες ότι θα χρησιμοποιήσει τον Λευκό Οίκο ως σκηνικό της ομιλίας με την οποία θα αποδεχθεί το χρίσμα του GOP στο εθνικό συνέδριo την επόμενη εβδομάδα, όταν θα επισημοποιηθεί πως θα είναι ξανά υποψήφιος στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Ο Τραμπ πρόκειται να αποδεχθεί τυπικά το χρίσμα και να απευθύνει ομιλία στους συνέδρους στο τέλος του τετραήμερου εθνικού συνεδρίου των Ρεπουμπλικάνων που θα γίνει κυρίως ψηφιακά εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Αριζόνα, ο Τραμπ είπε πως θα κάνει την ομιλία σε έναν από τους εξωτερικούς χώρους του Λευκού Οίκου με γρασίδι, το South Lawn, την Πέμπτη.

Δεσμεύθηκε ότι θα κάνει την ομιλία διά ζώσης, χλευάζοντας τη Μισέλ Ομπάμα, την πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ, η ομιλία της οποίας στο συνέδριο των Δημοκρατικών φέρεται να είχε μαγνητοσκοπηθεί πολύ προτού να την ακούσουν οι συμμετέχοντες τη Δευτέρα.

Η απόφαση του Τραμπ να χρησιμοποιήσει τον Λευκό Οίκο ως σκηνικό της ομιλίας του στο συνέδριο δεν έχει προηγούμενο στην τηλεοπτική εποχή και χαρακτηρίζεται από αρκετούς αντίθετη προς τους άγραφους κανόνες της αμερικανικής πολιτικής παράδοσης.

Ωστόσο, σύμβουλοι του Λευκού Οίκου εγκρίνουν την ιδέα, τονίζοντας πως οι νόμοι που γενικά απαγορεύουν στα στελέχη της εκτελεστικής εξουσίας να κάνουν πολιτικές παρεμβάσεις όταν ασκούν τα επίσημα καθήκοντά τους δεν έχουν εφαρμογή όταν πρόκειται για τον πρόεδρο.

Ο Τραμπ φέρεται κατά δημοσκοπήσεις να βρίσκεται πολύ πίσω από τον Τζο Μπάιντεν, τον υποψήφιο των Δημοκρατικών για την προεδρία, που έλαβε χθες και τυπικά το χρίσμα του κόμματός του ώστε να είναι υποψήφιος.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, dpa