Μήνυμα ΠΟΥ κατά του εθνικισμού του εμβολίου

Μήνυμα ΠΟΥ κατά του εθνικισμού του εμβολίου

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηχηρή προειδοποίηση κατά του «εθνικισμού του εμβολίου» εξέδωσε χθες ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, καλώντας τις χώρες να μη θέσουν τα δικά τους συμφέροντα μπροστά από άλλα κράτη στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν κάποια προμήθεια του πιθανού εμβολίου.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του οργανισμού στη Γενεύη, ο γενικός διευθυντής έκανε έκκληση για συνεργασία μεταξύ της διεθνούς κοινότητας, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως «ο εθνικισμός επιδείνωσε την πανδημία και συνέβαλε στην ολική αποτυχία της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού», και επισημαίνοντας τις σημαντικές ελλείψεις στον εξοπλισμό προστασίας του υγειονομικού προσωπικού λόγω υπερβολικών παραγγελιών από ορισμένα εύπορα κράτη. «Κανείς δεν είναι ασφαλής μέχρι να είναι όλοι», τόνισε ο Τέντρος, ζητώντας παράλληλα να σταματήσει το φαινόμενο του «εμβολιαστικού εθνικισμού».

Ταυτόχρονα, αξιωματούχοι του ΠΟΥ ανέφεραν πως ο πλανήτης βρίσκεται εξαιρετικά μακριά από τα απαιτούμενα ποσοστά αντισωμάτων στον πληθυσμό για να προκληθεί το φαινόμενο της ανοσίας της αγέλης. Ο εκτελεστικός διευθυντής του προγράμματος Εκτακτων Υγειονομικών Καταστάσεων του ΠΟΥ, δρ Μάικλ Ράιαν, απέρριψε τις εικασίες που θέλουν αρκετές χώρες να πλησιάζουν ικανοποιητικά επίπεδα αντισωμάτων, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως ο κόσμος δεν πρέπει να ελπίζει στην επίτευξη της ανοσίας της αγέλης.

«Ως παγκόσμιος πληθυσμός, δεν είμαστε καθόλου κοντά στα επίπεδα ανοσίας που απαιτούνται για να σταματήσουμε τη μετάδοση αυτής της νόσου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος του διεθνούς οργανισμού. Οι περισσότερες μελέτες που έχουν διεξαχθεί μέχρι σήμερα τοποθετούν το ποσοστό του πληθυσμού που έχει αναπτύξει αντισώματα μεταξύ του 10 και του 20%, σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις των επιστημόνων.

Τέλος, ο ανώτερος σύμβουλος του ΠΟΥ, δρ Μπρους Ειλγουορντ, πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε εκστρατεία μαζικού εμβολιασμού θα πρέπει να καλύψει περισσότερο από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού για να εξασφαλίσει την επιτυχία της ανοσίας. «Δεν πρέπει να ρισκάρουμε κάτι λιγότερο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο σύμβουλος του Οργανισμού, συστήνοντας παράλληλα σε όλες τις χώρες να εφαρμόσουν ένα ευρύ πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της γρίπης, προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος επιπλοκών από ενδεχόμενη μόλυνση από τον κορωνοϊό.

Την ίδια στιγμή, την υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους τους εργαζομένους και σε όλους τους εργασιακούς ανοιχτούς χώρους ανακοίνωσε χθες η υπουργός Εργασίας της Γαλλίας, Ελίζαμπεθ Μπορν, με το μέτρο να ισχύει στη χώρα από την 1η Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με την υπουργό, η παροχή των εργαζομένων με προστατευτικές μάσκες θα αποτελεί ευθύνη της εκάστοτε εργοδοσίας. Η Γαλλία βρίσκεται αντιμέτωπη με μία νέα έξαρση του ιού τις τελευταίες ημέρες, καταγράφοντας πάνω από 3.000 νέα κρούσματα καθημερινά κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή