Μόσχα: Ξένες δυνάμεις παρεμβαίνουν στη Λευκορωσία με πρόσχημα την τρέχουσα κρίση

Μόσχα: Ξένες δυνάμεις παρεμβαίνουν στη Λευκορωσία με πρόσχημα την τρέχουσα κρίση

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα πως δεν υπάρχει ανάγκη για έξωθεν μεσολάβηση σχετικά με τα τεκταινόμενα στη Λευκορωσία και κατηγόρησε ξένες δυνάμεις για ανάμιξη στα εσωτερικά της χώρας με πρόσχημα την τρέχουσα κρίση, την ώρα που οι πρόεδροι της Ομάδας του Βίζεγκραντ καλούσαν το Μινσκ να σταματήσει την προσφυγή στη βία και να ανοίξει τον δρόμο για μια πολιτική επίλυση της κρίσης.

Παράλληλα η έκτακτη σύνοδος κορυφής της ΕΕ για την κρίση στη Λευκορωσία ξεκίνησε στη 13:00 (ώρα Ελλάδας) μέσω τηλεδιάσκεψης, μετά την κατεπείγουσα σύγκληση της τη Δευτέρα από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ υποστήριξε επίσης πως οι δηλώσεις χωρών της ΕΕ σχετικά με τη λευκορωσική κρίση γίνονται με γνώμονα τη γεωπολιτική και εξέφρασε την ελπίδα ότι η λευκορωσική αντιπολίτευση θα είναι έτοιμη να αρχίσει συνομιλίες με τις λευκορωσικές αρχές.

Ο Ρώσος υπουργός δήλωσε ακόμη, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ, πως οι εκλογές που έγιναν στη Λευκορωσία θα μπορούσαν να είχαν διεξαχθεί καλύτερα και πως οι λευκορωσικές αρχές το αναγνωρίζουν.

Στο μεταξύ, οι πρόεδροι της Ομάδας του Βίζεγκραντ, που περιλαμβάνει την Τσεχία, την Ουγγαρία, την Πολωνία και τη Σλοβακία, κάλεσαν σήμερα τη Λευκορωσία να αποφύγει τη βία εναντίον των διαδηλωτών και να ανοίξει τον δρόμο για μια πολιτική λύση στη συνεχιζόμενη κρίση.

«Καλούμε τις αρχές της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας να ανοίξουν τον δρόμο για την πολιτική λύση και να συμμορφωθούν με τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες αποφεύγοντας παράλληλα τη χρήση βίας εναντίον των ειρηνικών διαδηλωτών», αναφέρουν οι πρόεδροι σε κοινή δήλωσή τους.

«Υποστηρίζουμε το δικαίωμα του λαού της Λευκορωσίας σε ελεύθερες, δίκαιες και δημοκρατικές προεδρικές εκλογές», προσθέτει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, REUTERS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή