Ε.Ε.: κυρώσεις στη Λευκορωσία για νοθεία και βία

Ε.Ε.: κυρώσεις στη Λευκορωσία για νοθεία και βία

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρόθεσή της να επιβάλει κυρώσεις σε πρόσωπα που ενεπλάκησαν στην εκλογική νοθεία και στην καταστολή των διαδηλώσεων στη Λευκορωσία γνωστοποίησε χθες η Ευρωπαϊκή Ενωση, ανακοινώνοντας και επισήμως πως δεν αναγνωρίζει τα αποτελέσματα των πρόσφατων προεδρικών εκλογών. Μετά τη λήξη της επείγουσας τηλεοπτικής διάσκεψης κορυφής της Ε.Ε., ο πρόεδρος του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ απευθύνθηκε στον λαό της Λευκορωσίας, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως «το μπλοκ στέκεται στο πλευρό σας», την ίδια στιγμή που οι πρωτοφανείς διαδηλώσεις εναντίον του προέδρου της χώρας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, συνεχίστηκαν για ενδέκατη συνεχόμενη ημέρα. «Στηρίζουμε σθεναρά το δικαίωμα του λαού της Λευκορωσίας να καθορίσει το πεπρωμένο του», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Μισέλ, τονίζοντας την ενότητα των 27 κρατών-μελών στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Από την πλευρά της, η καγκελάριος Μέρκελ υπογράμμισε ότι οι Λευκορώσοι πρέπει «να βρουν τον δικό τους δρόμο», προτού απευθύνει έκκληση για τη διεξαγωγή εθνικού διαλόγου, με τη συμμετοχή του προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο. «Η Λευκορωσία δεν είναι η Ευρώπη», δήλωσε από την άλλη ο επίτροπος Βιομηχανίας της Ε.Ε. Τιερί Μπρετόν, συγκρίνοντας τη χώρα με τη φιλοδυτική Ουκρανία και τη Γεωργία, οι οποίες στο παρελθόν έχουν υπάρξει στόχοι των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων. «Η Λευκορωσία παραμένει στενά συνδεδεμένη με τη Ρωσία και η πλειονότητα του πληθυσμού προτιμά να διατηρήσει αυτή τη στενή σχέση με τη Μόσχα», συμπλήρωσε.

Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, κατηγόρησε μια σειρά ξένων δυνάμεων, τις οποίες αρνήθηκε να συγκεκριμενοποιήσει, για παρέμβαση στα εσωτερικά ζητήματα της Λευκορωσίας, την οποία και χαρακτήρισε απαράδεκτη. Την ανησυχία του σχετικά με τις προσπάθειες ξένων χωρών να επηρεάσουν την κατάσταση στη Λευκορωσία εξέφρασε με τη σειρά του και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, καλώντας τη Δύση να μην ξεχάσει τα αποτελέσματα που είχε η παρέμβασή της στην Ουκρανία το 2014.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή