Η λάσπη άγγιξε τον Μεγάλο Βούδα

Η λάσπη άγγιξε τον Μεγάλο Βούδα

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέχρι τα δάκτυλα των ποδιών του Μεγάλου Βούδα του Λεσάν, ενός μνημείου πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας, αναγνωρισμένο από την Unesco, έφτασαν τα λασπόνερα από τις πρωτοφανείς βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες του ποταμού Γιανγκτσέ, του μεγαλύτερου ποταμού της Ασίας. Στρατιώτες τοποθέτησαν σάκους με άμμο στη βάση του αγάλματος, που έχει ύψος 71 μέτρων, προκειμένου να το προστατέψουν από τα νερά. Πρόκειται για την πρώτη φορά που τα πόδια του αγάλματος καλύπτονται από τα νερά, μετά το 1940, αρκετά χρόνια πριν από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

Το έργο που έχει σκαλιστεί στην πρόσοψη ενός βράχου κοντά στην πρωτεύουσα της επαρχίας Σετσουάν, Τσενγκντού, χρονολογείται από τον 8ο αιώνα μ.Χ. Συνήθως δεσπόζει πολύ υψηλότερα από την επιφάνεια των υδάτων, αλλά η περιοχή όπου βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται στο έλεος θεομηνίας: των χειρότερων πλημμυρών των τελευταίων 70 ετών. Περισσότεροι από 100.000 κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να μεταφερθούν σε ασφαλή καταλύματα. Πολλοί δρόμοι έχουν μεταβληθεί σε χειμάρρους και κάτοικοι που αποκλείστηκαν σε χωριά αντιμετώπισαν ελλείψεις σε τρόφιμα και πόσιμο νερό.

Tο άγαλμα του Μεγάλου Βούδα του Λεσάν αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό για χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο, και συχνά περιλαμβάνεται στις κρουαζιέρες που πραγματοποιούνται στον ποταμό Γιανγκτσέ και τα Τρία Φαράγγια. Οι Aρχές ανακοίνωσαν, μάλιστα, ότι αναγκάστηκαν να απομακρύνουν από το άγαλμα τουλάχιστον 180 τουρίστες, που κινδύνευσαν από την άνοδο των υδάτων.

Σύμφωνα με τις δοξασίες των ντόπιων, το άγγιγμα των ποδιών του Βούδα από τα νερά προμηνύει την πλημμύρα της Τσενγκντού, που έχει περίπου 16 εκατομμύρια κατοίκους.

Ηδη η επαρχία Σετσουάν έχει κηρυχθεί σε κατάσταση ανάγκης και έχουν εκδοθεί προειδοποιήσεις για πλημμύρες στις περιοχές γύρω από τον Γιανγκτσέ και άλλους ποταμούς, ενώ υπάρχει και αυξημένος κίνδυνος κατολισθήσεων. Εξαιτίας των πλημμυρών έκλεισε και το Εθνικό Πάρκο Κοιλάδας Τζιουζαϊγκού, ακόμα ένα σημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco.

Τέλος, οι Aρχές επισημαίνουν ότι από τους τεράστιους όγκους των υδάτων δεν κινδυνεύει το φράγμα των Τριών Φαραγγιών το οποίο, όπως δηλώνουν, είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει τη μεγάλη πρόκληση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή