ΚΟΣΜΟΣ

ΠΟΥ και η Unicef ζητούν να ανοίξουν ξανά τα σχολεία στην Αφρική

poy-kai-i-unicef-zitoyn-na-anoixoyn-xana-ta-scholeia-stin-afriki-2393488

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Unicef ζήτησαν από τις κυβερνήσεις των αφρικανικών χωρών να διευκολύνουν το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, που παραμένουν κλειστά εδώ και περίπου έξι μήνες στο πλαίσιο περιοριστικών μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού.

«Όπως ακριβώς ανοίγουν οι επιχειρήσεις με ασφάλεια, μπορούμε να ξανανοίξουμε και τα σχολεία» δήλωσε η περιφερειακή διευθύντρια του ΠΟΥ για την Αφρική, Ματσιντίσο Μοέτι.

Προκειμένου να περιοριστούν οι κίνδυνοι, ο ΠΟΥ και η Unicef συνιστούν να πλένουν τακτικά τα χέρια τους οι μαθητές, να απολυμαίνονται και να καθαρίζονται καθημερινά οι επιφάνειες, να εξασφαλιστούν εγκαταστάσεις πόσιμου νερού και να υπάρξει σωστή διαχείριση των απορριμμάτων.

Οι συνέπειες από την παρατεταμένη διακοπή των μαθημάτων κρίνονται «σημαντικές» από τις δύο υπηρεσίες του ΟΗΕ, οι οποίες κάνουν λόγο για «αυξημένο κίνδυνο βίας και εκμετάλλευσης» των παιδιών ή για εγκυμοσύνες των κοριτσιών.

«Τα σχολεία είναι ένας ασφαλής χώρος, όπου πολλά παιδιά που αντιμετωπίζουν δυσκολίες μπορούν να αναπτυχθούν και να πετύχουν», σχολίασε η Μοέτι.

Ο περιφερειακός διευθυντής της Unicef για την ανατολική και νότια Αφρική, Μοχάμεντ Μ. Μαλίκ Φαλ τόνισε ότι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες από το κλείσιμο των σχολείων θα βλάψουν ακόμη περισσότερο τα παιδιά, το μέλλον τους και τις κοινότητές τους.

Να σημειωθεί πως η οικονομική δραστηριότητα σε πολλές χώρες της Αφρικής ξανάρχισε εδώ και αρκετές εβδομάδες. Σύμφωνα με έρευνα του ΠΟΥ, σε 39 από τις 54 χώρες της Αφρικής, τα σχολεία έχουν ξανανοίξει πλήρως μόνο σε 6, παραμένουν κλειστά σε 14 και λειτουργούν εν μέρει σε άλλες 19.

Μέχρι τις 19 Αυγούστου, στην Αφρική είχαν καταγραφεί συνολικά 1.136.405 κρούσματα Covid-19 και 26.304 θάνατοι.