Διασωληνωμένος στην εντατική ο Αλεξέι Ναβάλνι

Διασωληνωμένος στην εντατική ο Αλεξέι Ναβάλνι

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μάχη για τη ζωή του έδινε σε θάλαμο εντατικής θεραπείας νοσοκομείου της πόλης Ομσκ ο Αλεξέι Ναβάλνι, μία από τις πλέον προβεβλημένες προσωπικότητες της ρωσικής αντιπολίτευσης. Ο 44χρονος ακτιβιστής και πολιτικός κατέρρευσε στην πτήση της επιστροφής του από την πόλη Τομσκ της Σιβηρίας στη Μόσχα και μεταφέρθηκε, σε κωματώδη κατάσταση, στο νοσοκομείο, αφού το αεροπλάνο έκανε αναγκαστική προσγείωση στην πλησιέστερη πόλη. Οι γιατροί αναγκάστηκαν να τον διασωληνώσουν και μέχρι χθες το βράδυ η κατάστασή του χαρακτηριζόταν σοβαρή, αλλά σταθερή, ενώ δεν είχε κοινοποιηθεί ακόμη η διάγνωσή τους.

Η Κίρα Γιάρμις, εκπρόσωπος Τύπου του Ιδρύματος Κατά της Διαφθοράς, το οποίο ίδρυσε ο Ναβάλνι το 2011, εξέφρασε την υποψία ότι ο σφοδρός πολέμιος του Βλαντιμίρ Πούτιν δηλητηριάστηκε, πιθανόν με το τσάι που ήπιε στο καφέ του αεροδρομίου πριν από την απογείωση. Μέλη του πληρώματος επιβεβαίωσαν ότι ο Ναβάλνι δεν έφαγε ούτε ήπιε τίποτα στη διάρκεια της πτήσης. Ο προσωπικός γιατρός του, Γιαροσλάβ Ασίχμιν, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Novaya Gazeta (η δημοσιογράφος της οποίας, Αννα Πολιτόφσκαγια, δολοφονήθηκε έξω από το σπίτι της, στη Μόσχα) πρότεινε να μεταφερθεί ο ασθενής με αεροσκάφος σε μία από τις εξειδικευμένες μονάδες της Ευρώπης για παρόμοια περιστατικά, ενδεχομένως στο Αννόβερο ή στο Στρασβούργο.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι οι γιατροί του Ομσκ καταβάλλουν κάθε ανθρωπίνως δυνατή προσπάθεια για να σώσουν τη ζωή του Ναβάλνι και ότι οι Αρχές είναι έτοιμες να εξετάσουν ενδεχόμενο αίτημα των οικείων του για μεταφορά του στο εξωτερικό. Οσο για τα αίτια της απότομης επιδείνωσης της υγείας του, επιφυλάχθηκε να απαντήσει εν αναμονή της ιατρικής διάγνωσης. Την ανησυχία τους για την εξέλιξη εξέφρασαν ο υπεύθυνος εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ.

Χαρακτηρίζοντας το κυβερνών κόμμα «Ενωμένη Ρωσία» εστία «ληστών και απατεώνων», ο Αλεξέι Ναβάλνι έγινε γνωστός για την εκστρατεία του κατά της διαφθοράς και το 2013 ήρθε δεύτερος στις δημοτικές εκλογές της Μόσχας με ποσοστό 27%. Αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, έχει εκτίσει ολιγοήμερες ποινές φυλάκισης για υποθέσεις οικονομικών σκανδάλων (ο ίδιος υποστηρίζει ότι οι κατηγορίες ήταν χαλκευμένες από την κυβέρνηση για να τον δυσφημήσουν), ενώ στους κόλπους της φιλελεύθερης αντιπολίτευσης πολλοί θυμούνται τις παλιότερες, ακραία εθνικιστικές θέσεις του εναντίον της Γεωργίας και της Ουκρανίας. Το 2018 θέλησε να κατέβει στις προεδρικές εκλογές απέναντι στον Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά δεν του επετράπη λόγω των καταδικαστικών αποφάσεων δικαστηρίων εις βάρος του.

Στη διάρκεια της τελευταίας του φυλάκισης για ένα μήνα, τον Ιούλιο του 2019, ο Ναβάλνι είχε αρρωστήσει με συμπτώματα οξείας αλλεργικής αντίδρασης άγνωστης προέλευσης, χωρίς να έχει ιστορικό που να δικαιολογεί κάτι τέτοιο. Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης κάνουν συνειρμούς με την πολύκροτη υπόθεση του Ρώσου, διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ που δηλητηριάστηκε στην Αγγλία το 2018 και με τον θάνατο του πρώην πράκτορα της KGB Αλεξάντερ Λιτβινένκο, ο οποίος επίσης δηλητηριάστηκε στο Λονδίνο, το 2006.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή