Πυρά Ομπάμα εναντίον Τραμπ

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Στο χείλος του γκρεμού βρίσκεται η αμερικανική δημοκρατία, είπε στην ομιλία του ενώπιον του ψηφιακού συνεδρίου του Δημοκρατικού Κόμματος ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, χαρακτηρίζοντας τον διάδοχό του, Ντόναλντ Τραμπ, «ακατάλληλο για την προεδρία και απαθή απέναντι στις θεμελιώδεις αξίες του έθνους».

«Η κυβέρνηση αυτή έδειξε ότι είναι έτοιμη να καταστρέψει τη δημοκρατία μας, αν αυτό την εξυπηρετεί», είπε ο Ομπάμα σε ομιλία – καταπέλτη στην τρίτη νύχτα του συνεδρίου, που εκφώνησε μέσω βίντεο από το λίκνο της Αμερικανικής Επανάστασης, τη Φιλαδέλφεια. Σήμερα τα ξημερώματα, ώρα Ελλάδος (Πέμπτη βράδυ, ώρα Ανατολικής Ακτής ΗΠΑ), αναμένεται η ομιλία αποδοχής του χρίσματος του κόμματος από τον Τζο Μπάιντεν, που θα σηματοδοτήσει το τέλος αυτού του ιδιότυπου, ψηφιακού συνεδρίου των Δημοκρατικών.

Η ομιλία Ομπάμα αποτελεί την αυστηρότερη δημόσια καταδίκη εν ενεργεία προέδρου από προκάτοχό του και αποσκοπούσε να απαλλάξει τους Δημοκρατικούς από την επικίνδυνη ψευδαίσθηση υπεροχής που απολαμβάνει το κόμμα, χάρη στις ευνοϊκές σφυγμομετρήσεις για την υποψηφιότητα Μπάιντεν. Ο Δημοκρατικός τέως πρόεδρος περιέγραψε τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές ως δοκιμασία της αντοχής των ιδεωδών του αμερικανικού πολιτισμού και όχι ως απλή αναμέτρηση μεταξύ δύο πολιτικών προσωπικοτήτων ή κομμάτων.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας Τραμπ, ο Μπαράκ Ομπάμα τήρησε συγκρατημένη στάση, αποφεύγοντας τις δημόσιες επικρίσεις κατά του προέδρου και της πολιτικής του. Τους τελευταίους μήνες, όμως, ο  υιοθέτησε οξύτερο τόνο, φθάνοντας χθες να χαρακτηρίσει τον Τραμπ «υπαρξιακή απειλή για την αμερικανική δημοκρατία». Ο Ομπάμα είχε εκφράσει την ελπίδα ότι ο Τραμπ θα ωρίμαζε ως πρόεδρος, για να καταλήξει όμως στο συμπέρασμα ότι ο σημερινός πρόεδρος είναι ανίκανος για κάτι τέτοιο. «Ο Τραμπ ενδιαφέρεται μόνο για την εξυπηρέτηση φίλων και μελών της οικογένειάς του και μετέτρεψε το ισχυρότερο αξίωμα του έθνους σε μία ακόμη εκπομπή ριάλιτι, χάρη στην οποία μπορεί να έχει την προσοχή που τόσο ποθεί», είπε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Την ώρα της ομιλίας του τέως προέδρου στη Φιλαδέλφεια, ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ είχε συνδεθεί στο αγαπημένο του Twitter, εξαπολύοντας καταιγισμό μηνυμάτων, όλα με κεφαλαία γράμματα, γεμάτα υπονοούμενα για τα κίνητρα του Ομπάμα στη στήριξή του προς τον Μπάιντεν και υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς για τις δύο θητείες του πρώτου Αφροαμερικανού προέδρου. Ο Ομπάμα παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ των Αμερικανών, με ποσοστό 62% να εκφράζει θετική γνώμη για αυτόν (93% για τους ψηφοφόρους του Δημοκρατικού Κόμματος). Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο τέως πρόεδρος στην ανάγκη συμμετοχής των νέων στις εκλογές και συσπείρωσης των ψηφοφόρων που ανήκουν σε μειονότητες, γύρω από το ψηφοδέλτιο των Δημοκρατικών.

Στη σημερινή ομιλία του, ο υποψήφιος πρόεδρος των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν, πρόκειται να αποδεχθεί επισήμως το χρίσμα του κόμματος και να περιγράψει τους βασικούς άξονες του προγράμματός του. Στην ίδια ομιλία, ο Δημοκρατικός υποψήφιος αναμένεται να αμφισβητήσει τη διαχείριση των τριών σημαντικότερων κρίσεων των ημερών μας από τον πρόεδρο Τραμπ: της πανδημίας του κορωνοϊού, της οικονομικής κατάρρευσης που προκάλεσε το lockdown για την αναχαίτιση της πανδημίας και της έκρηξης των φυλετικών ταραχών μετά σειρά δολοφονιών άοπλων μαύρων από λευκούς αστυνομικούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή