Καταιγισμός κεραυνών και πυρκαγιών στην Καλιφόρνια

Καταιγισμός κεραυνών και πυρκαγιών στην Καλιφόρνια

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κόλαση επί της Γης θυμίζουν πολλές περιοχές της Καλιφόρνιας. Δεκάδες δασικές πυρκαγιές να κατακαίουν τα πάντα στο πέρασμά τους, ο υδράργυρος, για πολλοστή ημέρα, σκαρφαλώνει σε πρωτοφανή ύψη, και οι κεραυνοί πέφτουν χωρίς σταματημό. Ταυτόχρονα εξακολουθούν οι εκτεταμένες διακοπές ρεύματος, που βυθίζουν χιλιάδες νοικοκυριά στο σκοτάδι, αποστερώντας από τους ενοίκους τους την «πολυτέλεια» του κλιματισμού. Μαζί με τις πυρκαγιές, η πολιτεία είναι αναγκασμένη να εξακολουθήσει τον πόλεμο εναντίον ενός άλλου, αόρατου εχθρού, του κορωνοϊού, που σκοτώνει περίπου 130 κατοίκους της καθημερινά. 

Τις τελευταίες 72 ώρες πάνω από 11.000 κεραυνοί έπληξαν την πολιτεία, πυροδοτώντας 367 πυρκαγιές, από τις οποίες οι 23 είναι μεγάλης κλίμακας. Προ του πύρινου κινδύνου, χιλιάδες κάτοικοι εγκατέλειψαν τις κατοικίες τους και μεταφέρθηκαν σε ασφαλείς τοποθεσίες. Στη μάχη της πυρόσβεσης έχουν ριχτεί χιλιάδες πυροσβέστες, με τη βοήθεια δυνάμεων και από άλλες πολιτείες όπως η Νεβάδα, η Αριζόνα και το Τέξας. Την Τετάρτη, ο χειριστής ελικοπτέρου που συμμετείχε στην επιχείρηση πυρόσβεσης στην κομητεία Φρέσνο σκοτώθηκε όταν το πτητικό μέσο συνετρίβη ενώ προσπαθούσε να ρίξει νερό. Μέχρι στιγμής, οι πυρκαγιές έχουν αποτεφρώσει χιλιάδες στρέμματα γης και τουλάχιστον 50 οικήματα, ενώ απειλούν περίπου 2.000 κτίρια.

Καταιγισμός κεραυνών και πυρκαγιών στην Καλιφόρνια-1

Τις τελευταίες 72 ώρες, περισσότεροι από 11.000 κεραυνοί έπληξαν την πολιτεία της Καλιφόρνιας, πυροδοτώντας 367 πυρκαγιές, από τις οποίες οι 23 είναι μεγάλης κλίμακας.

Πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου ο επικεφαλής της πολιτειακής υπηρεσίας έκτακτων αναγκών, Μάικ Γκιλαρντούτσι, είχε προειδοποιήσει ότι η πανδημία καθιστά απείρως πολυπλοκότερους τους σχεδιασμούς για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, καθώς δυσχεραίνονται οι επιχειρήσεις εκκένωσης πληθυσμών, υπάρχει πιθανότητα έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού, λόγω ασθενείας ή καραντίνας κ.ο.κ. Προκειμένου οι αναγκαίες εκκενώσεις πληθυσμού να μην πυροδοτήσουν την «πυρκαγιά της πανδημίας», ήδη έχουν υιοθετηθεί υγειονομικά πρωτόκολλα όπως π.χ. η θερμομέτρηση κατά την είσοδο στα κέντρα φιλοξενίας, η εντατικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας, η διανομή συσκευασμένων γευμάτων, η απομόνωση ατόμων που έχουν συμπτώματα COVID-19, αλλά και η αναγκαστική χρήση φοιτητικών κοιτώνων, ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης (Airbnb), κατασκηνώσεων και ξενοδοχείων, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για τη στέγαση των πυρόπληκτων.

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, ο καπνός από τις δασικές πυρκαγιές διαχέεται στην ευρύτερη περιοχή, γεγονός που ανησυχεί τους ειδικούς, επειδή πιστεύουν ότι οι ατμοσφαιρικοί ρύποι πιθανώς να καταστήσουν κάποια άτομα πιο ευάλωτα στην COVID-19. Η διασύνδεση της ποιότητας του αέρα με τον αυξημένο κίνδυνο θανάτου από COVID-19 έχει αποδειχθεί από πολλές έρευνες. Επίσης, τόσο η εισπνοή καπνού όσο και η COVID-19 μπορεί να προκαλέσουν παρόμοια συμπτώματα, όπως δύσπνοια, πονοκέφαλο και βήχα, δυσχεραίνοντας την αναγνώριση του αιτίου της κακουχίας.

Επί του παρόντος, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα, κατά πόσον για την κόλαση της Καλιφόρνιας ευθύνεται η κλιματική αλλαγή, αν και παλιότερα η αύξηση των δασικών πυρκαγιών στην πολιτεία και οι συχνότεροι καύσωνες είχαν αποδοθεί στις αυξημένες εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Σίγουρα η κλιματική αλλαγή ευθύνεται για την επέκταση της αντιπυρικής περιόδου που παλιότερα περιοριζόταν μεταξύ Αυγούστου και Νοεμβρίου και σήμερα έχει σχεδόν δωδεκάμηνη διάρκεια. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή