Η καλλιτεχνική «ντριμ τιμ» ψηφίζει Τζο Μπάιντεν

Η καλλιτεχνική «ντριμ τιμ» ψηφίζει Τζο Μπάιντεν

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν χρειάζεστε εμένα να σας πω ότι τα πράγματα είναι χάλια. Ο Ντόναλντ Τραμπ καταστρέφει τη χώρα μας και καθετί για το οποίο νοιαζόμαστε. Χρειαζόμαστε ηγέτες που θα λύσουν προβλήματα όπως η κλιματική αλλαγή και η COVID-19 – όχι εκείνους που τα αρνούνται. Ηγέτες που θα παλέψουν τον συστημικό ρατσισμό και τις ανισότητες. Και αυτό ξεκινά με την ψήφο σε κάποιον που καταλαβαίνει τι διακυβεύεται, κάποιον που κτίζει μια ομάδα η οποία μοιράζεται τις αξίες μας. Ξεκινά με την ψήφο εναντίον του  Ντόναλντ Τραμπ και υπέρ του Τζο Μπάιντεν. Η σιωπή δεν είναι επιλογή ούτε μπορούμε να απέχουμε. Πρέπει να ψηφίσουμε σαν οι ζωές μας και ο κόσμος να εξαρτώνται από αυτό – γιατί έτσι ακριβώς είναι. Ο μόνος τρόπος να είμαστε βέβαιοι για το μέλλον μας είναι να το δημιουργήσουμε οι ίδιοι. Σας παρακαλώ, εγγραφείτε στους καταλόγους. Σας παρακαλώ, ψηφίστε», είπε στο διαδικτυακό μήνυμά της η Μπίλι Αϊλις, πριν ερμηνεύσει το νέο της τραγούδι, «My future», στο πλαίσιο του συνεδρίου του Δημοκρατικού Κόμματος, που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στις ΗΠΑ.

Με περίπου δυόμισι μήνες να μας χωρίζουν πια από τις αμερικανικές εκλογές, που θα καθορίσουν αν ο νυν πρόεδρος θα εξασφαλίσει ή όχι δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο, η 18χρονη ποπ σταρ ετοιμάζεται να ψηφίσει για πρώτη φορά και παράλληλα εκφράζει ανοικτά τη στήριξή της στον Τζο Μπάιντεν. Ηδη από πέρυσι, στις συναυλίες της υπήρχαν στημένα μπουθ εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους, ενώ η ίδια μιλάει συχνά, με δυσανάλογη για την ηλικία της ωριμότητα, περί κοινωνικών ζητημάτων.

Στο πλευρό της, λιγότερο ή περισσότερο φωναχτά, στέκεται η συντριπτική πλειονότητα του καλλιτεχνικού στερεώματος της χώρας, ιδιαίτερα από τον χώρο της μουσικής, αλλά και του παραδοσιακά «Δημοκρατικού» Χόλιγουντ.

Πριν από λίγες ημέρες, η Σάρον Στόουν δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα συγκλονιστικό βίντεο, μιλώντας για τα μέλη της οικογένειάς της που χάθηκαν από την πανδημία και για την αδελφή της, η οποία παλεύει στην εντατική με την COVID-19· στο τέλος, κάνει έκκληση σε όσους την ακούν να ενισχύσουν τον Δημοκρατικό υποψήφιο και όχι «έναν δολοφόνο».

Είναι προφανές ότι οι αντίπαλοι του Τραμπ ποντάρουν πολλά στη στήριξη του καλλιτεχνικού κόσμου. Οι παράλληλες εκδηλώσεις του ίδιου του συνεδρίου, που ολοκληρώθηκε χθες, φέρνουν πιο πολύ σε πρωτοκλασάτο μουσικό φεστιβάλ, σχεδιασμένο μάλιστα έτσι ώστε να συγκεράσει διαφορετικές κουλτούρες, ηλικίες, μουσικά γούστα κ.ο.κ. Πέραν της πολύ αγαπητής στη νέα γενιά Αϊλις, εκεί ακούστηκαν, επίσης, η μεταξένια φωνή του Τζον Λέτζεντ, η «πριγκίπισσα της σόουλ» Τζένιφερ Χάντσον, το γυναικείο τρίο των The Chick», o εξτραβαγκάντ ηθοποιός και τραγουδιστής Μπίλι Πόρτερ, ο δημοφιλής ράπερ Common και πολλοί άλλοι.

Πρωτοφανής συμμετοχή

Δεν αποτελεί, φυσικά, πρωτοτυπία για την Αμερική ή και τον υπόλοιπο κόσμο, μέλη της καλλιτεχνικής κοινότητας να παίρνουν πολιτική θέση, ιδιαίτερα πριν από σημαντικές εκλογικές αναμετρήσεις. Η τωρινή συστράτευση, ωστόσο, που περιλαμβάνει ονόματα – κολοσσούς από τον χώρο του θεάματος (Μπιγιονσέ, Jay-Z, Τομ Χανκς, Μέριλ Στριπ, Ρίντλεϊ Σκοτ κ.ά.) αλλά και του αθλητισμού (Λεμπρόν Τζέιμς, Στεφ Κάρι), είναι μάλλον πρωτοφανής.

Μοιάζει λίγο σαν όλοι αυτοί να νιώθουν καθήκον τους το να παρέμβουν –παρόλο που οι ίδιοι ελάχιστα επηρεάζονται, λόγω του πλούτου τους–, διαισθανόμενοι ίσως και ότι ο συγκεκριμένος υποψήφιος (Μπάιντεν) θα χρειαστεί κάθε βοήθεια προκειμένου να νικήσει τον αντίπαλό του. «Είμαι ερωτευμένη με το μέλλον μου», τραγουδά η Μπίλι Αϊλις στο «My future»· ας ελπίσουμε αυτό το τελευταίο να είναι όντως πιο φωτεινό και την επαύριο των εκλογών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή