Κατάπαυση πυρός ανακοίνωσαν οι αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβύη

Κατάπαυση πυρός ανακοίνωσαν οι αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβύη

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατάπαυση του πυρός ανακοίνωσαν την Παρασκευή οι αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβύη. 

Σε δύο χωριστές ανακοινώσεις, ο Φάγεζ αλ-Σάρατζ, επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) που έχει έδρα την Τρίπολη και ο Αγκίλα Σάλεχ, πρόεδρος του αιρετού κοινοβουλίου με  έδρα στην ανατολική Λιβύη, ανακοίνωσαν πως θα διεξαχθούν προσεχώς εκλογές και διέταξαν όλα τα μέρη να τηρήσουν «άμεση κατάπαυση του πυρός και να σταματήσουν όλες τις μάχες σε όλη τη λιβυκή επικράτεια».

Ο Σάρατζ «εξέδωσε οδηγίες προς όλες τις στρατιωτικές δυνάμεις να παύσουν αμέσως πυρ και όλες τις μάχες σε όλα τα λιβυκά εδάφη», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας. Αυτό θα επιτρέψει, σύμφωνα με τον ίδιο, να δημιουργηθούν αποστρατιωτικοποιημένες ζώνες στη Σύρτη (βόρεια Λιβύη) και στην περιοχή της Τζούφρα, νοτιότερα, που αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπό τον έλεγχο των δυνάμεων του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής σχόλιο από τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, οι δυνάμεις του οποίου, ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός, ελέγχουν την ανατολική Λιβύη, αν και ο Αγκίλα Σάλεχ είναι σύμμαχός του.

Ωστόσο στην ανακοίνωση του Αγκίλα Σάλεχ, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από την Αποστολή Υποστήριξης του ΟΗΕ στη Λιβύη (UNSMIL), ο ίδιος δεν αναφέρει την αποστρατιωτικοποίηση της Σύρτης και της Τζούφρα, αλλά προτείνει την εγκατάσταση μιας νέας κυβέρνησης στη Σύρτη.

Από την πλευρά της, η UNSMIL υποδέχθηκε «θερμά τη συνεννόηση στις σημερινές δηλώσεις του πρωθυπουργού (Φάγεζ) αλ-Σάρατζ και του προέδρου Αγκίλα (Σάλεχ) που καλούν σε κατάπαυση του πυρός και σε επανάληψη της πολιτικής διαδικασίας».

Η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας ζητεί επίσης στην ανακοίνωσή της από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό να άρει τον αποκλεισμό των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, εξαιτίας του οποίου έχει σχεδόν σταματήσει η πετρελαϊκή παραγωγή στη χώρα, λέγοντας πως τα έσοδα από το πετρέλαιο θα πρέπει να κατατίθενται σε έναν ειδικό λογαριασμό και να αποδεσμευθούν μόνον αφού επιτευχθεί μια πολιτική συμφωνία.

Tην κατάπαυση του πυρός χαιρέτισε ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Φατάχ Αλ Σίσι, κάνοντας λόγο για «σημαντικό βήμα προς την οδό της πολιτικής λύσης». 

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών, στη χώρα της βόρειας Αφρικής είχε βρεθεί ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, σε μία επίσκεψη που δεν είχε προαναγγελθεί και είχε στόχο να κινητοποιήσει διεθνείς προσπάθειες για την επίλυση της μακροχρόνιας σύγκρουσης.

με πληροφορίες από AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή