ΚΟΣΜΟΣ

Σε νοσοκομείο του Βερολίνου ο Αλεξέι Ναβάλνι

Σε νοσοκομείο του Βερολίνου ο Αλεξέι Ναβάλνι

Σε νοσοκομείο του Βερολίνου έχει μεταφερθεί ο Αλεξέι Ναβάλνι που διακομίστηκε με ειδικά διαμορφωμένο αεροπλάνο από τη Σιβηρία στη Γερμανία το πρωί του Σαββάτου. 

Σύμφωνα με δηλώσεις ακτιβιστή, ο οποίος βρίσκεται στο πλευρό του ηγέτη της ρωστικής αντιπολίτευσης και μίλησε στο Reuters, η κατάσταση της υγείας του παραμένει «ιδιαίτερα ανησυχητική». 

O Ναβάλνι, σύμφωνα με το περιβάλλον του, υπέστη «δηλητηρίαση» και κατά τη διακομιδή του από το Ομσκ της Σιβηρίας βρισκόταν σε κώμα. Ο Ρώσος ακτιβιστής, ο οποίος διεξάγει εδώ και καιρό εκστρατεία κατά της διαφθοράς στη Ρωσία, κατέρρευσε την Πέμπτη ενώ επέβαινε σε αεροσκάφος που θα τον μετέφερε από στη Μόσχα, αφού ήπιε ένα φλιτζάνι τσάι, το οποίο οι σύμμαχοί του πιστεύουν ότι περιείχε δηλητήριο.

Οι ίδιοι εξέφρασαν εξάλλου στη συνέχεια το φόβο ότι οι αρχές μπορεί να επιχειρόυσαν να καλύψουν τα στοιχεία για την αιτία που αρρώστησε. Χθες, το ρωσικό ιατρικό ανακοινωθέν ανέφερε ότι δεν ανιχνεύτηκε δηλητήριο στον οργανισμό του.

Το ιατρικό προσωπικό στο νοσοκομείο του Ομσκ είχε αρχικά κρίνει πως από τη στιγμή που η κατάσταση της υγείας του Ναβάλνι είχε βελτιωθεί ελάχιστα κατά τη διάρκεια της πρώτης νύχτας νοσηλείας του, ήταν ακόμη πολύ ασταθής για να μπορεί να μεταφερθεί αεροπορικώς σε άλλη χώρα. Αργότερα, ωστόσο, δόθηκε το «πράσινο φως» αφού οι Γερμανοί γιατροί που τον επισκέφθηκαν, έκριναν ότι ήταν σε θέση να μεταφερθεί αεροπορικώς στη Γερμανία.

Την «ασφαλή και γρήγορη μεταφορά» του Ρώσου πολιτικού στην Ευρώπη είχε ζητήσει χθες και εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, επαναφέροντας την έκκληση Μέρκελ – Μακρόν για ανεξάρτητη και αξιόπιστη διερεύνηση της υπόθεσης.