Κορωνοϊός: Σε ασφυκτικό κλοιό η Ευρώπη

Κορωνοϊός: Σε ασφυκτικό κλοιό η Ευρώπη

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πιο απειλητική από ποτέ εμφανίζεται η σκιά ενός δεύτερου κύματος πανδημίας, καθώς καταγράφεται ραγδαία αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού σε πολλά κράτη και ιδιαίτερα στην Ευρώπη. Η Γαλλία κατέγραψε την Πέμπτη ρεκόρ ημερήσιων λοιμώξεων (4.771), τις περισσότερες μετά τον Μάιο, ενώ κατά την εβδομάδα 10-16 Αυγούστου διαπιστώθηκε αύξηση των κρουσμάτων κατά 46%. Κατακόρυφη η αύξηση των κρουσμάτων και στην Πολωνία με 903 νέες λοιμώξεις εντός 24 ωρών, τη μεγαλύτερη αύξηση, δηλαδή από την αρχή της πανδημίας. Ιδιαίτερος ο προβληματισμός των υγειονομικών αρχών και στη Γερμανία, όπου εκτός από την έξαρση της πανδημίας, διαπιστώθηκε ότι τις τελευταίες 15 ημέρες καταγράφηκαν κρούσματα COVID-19 σε 41 σχολεία του Βερολίνου, παρότι τα παιδιά φορούσαν μάσκες στους κοινόχρηστους χώρους και τα διαλείμματα αλλά όχι κατά τη διδασκαλία. Ενα βήμα πριν από το ολοκληρωτικό lockdown βρίσκεται το Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας.

Σε δραματική κατάσταση έχει περιέλθει η Ισπανία, όπου τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουν καταγραφεί πάνω από 66.905 νέες λοιμώξεις, οι περισσότερες σε όλη την Ευρώπη. Με βρετανικό φλέγμα, ο επικεφαλής των υγειονομικών αρχών της χώρας, Φερνάντο Σιμόν, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Πέμπτη ότι «τα πράγματα δεν πάνε καλά» και προέβλεψε ότι με αυτό το ρυθμό μετάδοσης, ακόμα και αν τα κρούσματα είναι ήπια, το σύστημα υγείας θα καταπονηθεί πολύ.

Στη Σουηδία, που δοκίμασε μία πιο χαλαρή αντιμετώπιση της πανδημίας, η στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι οι θάνατοι τους πρώτους έξι μήνες του έτους ήταν οι περισσότεροι των 150 ετών. Στην Ινδία, την τρίτη χώρα με τα περισσότερα κρούσματα στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία, έρευνα στο Νέο Δελχί διαπίστωσε ότι περίπου το 30% των κατοίκων έχει ήδη προσβληθεί από την COVID-19 και διαθέτει αντισώματα. Χθες, η χώρα κατέγραψε 69.652 νέες λοιμώξεις και 977 θανάτους.

Παράλληλα, ωστόσο, μια νέα αισιόδοξη εκτίμηση από τους επιστήμονες αναφέρει πως ο κίνδυνος μετάδοσης της COVID-19 ενδέχεται να είναι πολύ μικρός στα αεροπορικά ταξίδια. Μία πιθανή εξήγηση για το χαμηλό επίπεδο κινδύνου είναι ότι ο αέρας στις σύγχρονες καμπίνες αεροσκαφών αντικαθίσταται κάθε δύο έως τρία λεπτά, ενώ τα περισσότερα αεροπλάνα είναι εξοπλισμένα με φίλτρα αέρα σχεδιασμένα έτσι ώστε να παγιδεύουν το 99,99% των σωματιδίων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας βρίσκεται σε συνομιλίες με τις ρωσικές αρχές προκειμένου να αποκτήσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ρωσικό εμβόλιο, Sputnik V, λίγο προτού ξεκινήσει, πιθανώς την ερχόμενη εβδομάδα, ο μαζικός εμβολιασμός 40.000 Ρώσων πολιτών. Στις ΗΠΑ ο πρόεδρος Τραμπ ασκεί πιέσεις προκειμένου να εγκριθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) η χορήγηση πλάσματος αίματος από άτομα που νόσησαν από COVID-19. O FDA «πάγωσε» τη διαδικασία  ταχείας αδειοδότησης της θεραπευτικής αγωγής, επικαλούμενος έλλειψη στοιχείων για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά της, κάτι που ο Αμερικανός πρόεδρος απέδωσε σε «πολιτικά κίνητρα». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή