Μήνυμα της Ευρώπης προς τον Πούτιν

Μήνυμα της Ευρώπης προς τον Πούτιν

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ε.Ε. δεν επιδιώκει να προκληθεί στη Λευκορωσία ένα νέο «Μαϊντάν», μια μετωπική ρήξη όπως αυτή που συγκλόνισε την Ουκρανία το 2014, αλλά προσδοκά να συνεργαστεί με τη Ρωσία για την ομαλή έξοδο από την παρούσα κρίση. Αυτό το μήνυμα έστειλαν χθες οι Βρυξέλλες στο Κρεμλίνο μέσω του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

«Ουδείς επιθυμεί να επαναληφθούν όσα συνέβησαν στην Ουκρανία. Η Λευκορωσία δεν είναι Ουκρανία, ο λαός της δεν επιδιώκει στενότερη σύνδεση με την Ε.Ε.», δήλωσε ο Μισέλ, στον απόηχο της πολιτικής κρίσης που μαίνεται στην πρώην σοβιετική δημοκρατία ύστερα από τις αμφισβητούμενες εκλογές της 9ης Αυγούστου. «Η Ε.Ε. επιδιώκει να στηρίξει τη σταθερότητα, τον διάλογο ανάμεσα στις Αρχές, την αντιπολίτευση και την κοινωνία των πολιτών και την οικονομική ευημερία (της Λευκορωσίας). Ολα αυτά, χωρίς να ανατραπεί η γεωπολιτική ισορροπία μεταξύ Ε.Ε. και Ρωσίας», προσέθεσε. Σε άλλες δηλώσεις του, σημείωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ανοιχτός σε μεσολάβηση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, κάτι που επί του παρόντος απορρίπτει όμως ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Χθες οι εισαγγελικές αρχές του Μινσκ ανέκριναν δύο ηγετικά στελέχη της Συντονιστικής Επιτροπής που έχει συγκροτήσει η αντιπολίτευση για την ομαλή μεταβίβαση της εξουσίας μέσω της διενέργειας νέων εκλογών. Ο Λουκασένκο έχει κηρύξει παράνομη την επιτροπή, χρεώνοντάς της απόπειρα πραξικοπηματικής κατάληψης της εξουσίας.

Από τη Λιθουανία, όπου έχει καταφύγει, η αντίπαλος του Λουκασένκο στις προεδρικές εκλογές Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια δήλωσε ότι θα επιστρέψει στη χώρα της όταν θα αισθάνεται ασφαλής και κάλεσε τους ομοεθνείς της σε νέες απεργίες για να καμφθεί το καθεστώς. Στις ίδιες δηλώσεις της ανέφερε ότι δεν έχει γίνει οποιαδήποτε προσπάθεια από τις ρωσικές αρχές να επικοινωνήσουν μαζί της. Η εκπρόσωπος Τύπου της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ναμπίλα Μασράλ κάλεσε τις Αρχές της Λευκορωσίας να σταματήσουν τις διώξεις εναντίον της αντιπολίτευσης και να εμπλακούν σε διάλογο με την αντιπολίτευση για την εξεύρεση πολιτικής διεξόδου από την κρίση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή