Φόβοι ότι η Αλ Κάιντα επιχειρεί να διεισδύσει στην Ινδονησία

Φόβοι ότι η Αλ Κάιντα επιχειρεί να διεισδύσει στην Ινδονησία

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα τελευταία δύο χρόνια, ο Οσάμα Μπιν Λάντεν εργαζόταν για την εγκαθίδρυση προγεφυρώματος στην Τζακάρτα, την πολυπλυθέστερη μουσουλμανική χώρα του κόσμου, διατείνονται Αμερικανοί και Ασιάτες αξιωματούχοι. Οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι μέλη του δικτύου της Αλ Κάιντα έχουν διεισδύσει στο αρχιπέλαγος, ενισχύοντας με εκατομμύρια δολάρια τις ριζοσπαστικές ισλαμικές οργανώσεις, στρατολογώντας μέλη και παρέχοντας στρατιωτική εκπαίδευση.

Προκαλεί

Ενώ η κυβέρνηση Μπους επεκτείνει τον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας πέραν του Αφγανιστάν, η Νοτιοανατολική Ασία μετατρέπεται σε πεδίο νέου ενδιαφέροντος, σ’ έναν τόπο όπου, σύμφωνα με αξιωματούχο του Πενταγώνου, οι Αμερικανοί αναζητούν «κακούς για να κυνηγήσουν». Απ’ όλες τις χώρες της περιοχής, η Ινδονησία προκαλεί στην Ουάσιγκτον τη μεγαλύτερη ανησυχία, αν και είναι μια περιοχή όπου οι ΗΠΑ έχουν ελάχιστη επιρροή.

Ενας Πακιστανός του δικτύου της Αλ Κάιντα που δραστηριοποιείτο στην Ινδονησία απελάθηκε προ δεκαημέρου στην Αίγυπτο, όπου κατεζητείτο για παραβίαση της μεταναστευτικής νομοθεσίας και ανακρίνεται από Αμερικανούς αξιωματούχους. O άνδρας, ονόματι Χαφέζ Μοχάμεντ Σάσα Ικμπαλ, λέγεται ότι είχε σχέσεις με τον βομβιστή, ο οποίος επιχείρησε τον περασμένο μήνα να ανατινάξει αεροπλάνο των αμερικανικών γραμμών, με εκρηκτικά κρυμμένα στα παπούτσια του.

Επιπλέον, η Αλ Κάιντα παρακολουθούσε την αμερικανική πρεσβεία στην Τζακάρτα, τέλη του 2000 και το περασμένο καλοκαίρι μια ομάδα από την Υεμένη ήλθε για να ανατινάξει την πρεσβεία στο κέντρο της πόλης, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο. Οι υποψήφιοι δράστες κατάφεραν να διαφύγουν πριν συλληφθούν, είτε λόγω της αναποτελεσματικότητας των Αρχών είτε επειδή προστατεύτηκαν από ισχυρούς συμπαθούντες στο ινδονησιακό στράτευμα.

Στην ίδια περιοχή, η Σιγκαπούρη ανακοίνωσε αυτό το μήνα ότι συνέλαβε 13 άνδρες, που σχεδίαζαν να ανατινάξουν την εκεί αμερικανική πρεσβεία. Σύμφωνα με τις Αρχές, οι άνδρες ήταν μέλη της μυστικής οργάνωσης Τζεμάα Ισλαμίγια ή Ισλαμική Ομάδα, που, όπως είπαν, είχε διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα και διέθετε πυρήνες στη Μαλαισία και στην Ινδονησία. Είναι μια καινούργια ομάδα στην πλούσια παλέτα των διεθνών τρομοκρατικών οργανώσεων και η αστυνομία της Σιγκαπούρης διατείνεται ότι ηγέτης της είναι Ινδονήσιος κληρικός.

Πιο πρόσφορη

Αν ένας τρομοκρατικός πυρήνας μπορούσε να ενεργήσει στην αυστηρά ελεγχόμενη Σιγκαπούρη, Αμερικανοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι τρέμουν στην ιδέα για το τι θα μπορούσε να έχει πετύχει η Αλ Κάιντα στην Ινδονησία, η οποία θεωρείται μια από τις πιο πρόσφορες περιοχές στον κόσμο για τους διεθνείς τρομοκράτες. Εχει μια ανίσχυρη κεντρική κυβέρνηση, εκτεταμένη διαφθορά, πορώδη σύνορα και 220 εκατ. πληθυσμό, η πλειοψηφία του οποίου είναι μουσουλμάνοι.

Εντούτοις κι ενώ δεν είναι ούτε σύμμαχος ούτε εχθρός των ΗΠΑ, η Ινδονησία υπήρξε η λιγότερο συνεργάσιμη από τις χώρες της Ασίας στη στρατιωτική εκστρατεία του Μπους εναντίον της τρομοκρατίας και η ηγεσία της διακατέχεται από αντιαμερικανικά συναισθήματα. Αξιωματούχοι του στρατού υποστηρίζουν τους σκληροπυρηνικούς ισλαμιστές, οι οποίοι κερδίζουν έδαφος ανάμεσα στους παραδοσιακά μετριοπαθείς μουσουλμάνους.

Η Ινδονησία έχει αρνηθεί επίσης να διερευνήσει τους τραπεζικούς λογαριασμούς οργανώσεων που βρίσκονται στην τρομοκρατική λίστα των Αμερικανών και δεν επιτρέπει την ελεύθερη πτήση των αμερικανικών αεροσκαφών από τον εναέριο χώρο της. Ενώ επί μακρόν ηρνείτο οποιαδήποτε σχέση των τοπικών οργανώσεων με το δίκτυο της Αλ Κάιντα, τον περασμένο μήνα, ο διευθυντής των μυστικών υπηρεσιών της χώρας παραδέχθηκε ότι η Αλ Κάιντα είχε εγκαταστήσει εκεί στρατόπεδα εκπαίδευσης.

Πέντε πυρήνες

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ότι διαθέτουν περιορισμένη πληροφόρηση σχετικά το δίκτυο της Αλ Κάιντα στην Ινδονησία και πως θα μπορούσε να λειτουργεί. Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ γνώριζαν πως πριν από δύο χρόνια, η Αλ Κάιντα είχε εγκαθιδρύσει τουλάχιστον πέντε πυρήνες, καθώς κι ένα τουριστικό γραφείο, πολλά φιλανθρωπικά ιδρύματα και στρατόπεδα εκπαίδευσης.

Μέχρι στιγμής, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε μια οργάνωση ονόματι Λασκάρ Τζιχάντ, την πιο ορατή και βίαιη από τις ριζοσπαστικές οργανώσεις, η οποία ιδρύθηκε το 2000 στην κεντρική Ιάβα και στοχεύει στην εγκαθίδρυση ισλαμικού κράτους. Διαθέτει οργανωμένη ιστοσελίδα στο Διαδίκτυο, για την οποία Αμερικανός αξιωματούχος παρατήρησε ότι είναι παρόμοια με εκείνες των Τσετσένων ανταρτών και πολλών ριζοσπαστικών ισλαμικών οργανώσεων της Μέσης Ανατολής, κάτι που υποδεικνύει ότι η Λασκάρ Τζιχάντ έχει βοήθεια από το εξωτερικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT