Βερολίνο: Λάθος μήνυμα η επέκταση της τουρκικής NAVTEX

Βερολίνο: Λάθος μήνυμα η επέκταση της τουρκικής NAVTEX

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αιχμές κατά της Αγκυρας για τη χθεσινή επέκταση της Navtex εξαπέλυσε το Βερολίνο, μέσω δήλωσης του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών. Κρίστοφερ Μπούργκερ.

Λυπούμαστε για την απόφαση επέκτασης των ερευνών της Τουρκίας, στέλνουν λάθος μήνυμα, ανέφερε, ενώ, υπογράμμισε ότι ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Xάικο Μαας, ο οποίος θα βρεθεί στις δύο χώρες την Τρίτη, θα έχει συνομιλίες σε Αθήνα και Αγκυρα, σχετικά με την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. 

«Λυπούμαστε για αυτή την ανακοίνωση της Τουρκίας. Από την δική μας σκοπιά, η παράταση των σεισμολογικών ερευνών του τουρκικού πλοίου εκεί αποτελεί στην παρούσα κατάσταση βήμα προς την λάθος κατεύθυνση, διότι αυτό που τώρα χρειαζόμαστε είναι μηνύματα αποκλιμάκωσης», δήλωσε χαρακτηρισιτκά. 

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν το Βερολίνο ανησυχεί για το ενδεχόμενο στρατιωτικής σύγκρουσης στην περιοχή, ο ίδιος επισήμανε ότι η γερμανική κυβέρνηση λαμβάνει «πολύ σοβαρά» υπόψη της τις εντάσεις και «ανησυχεί πολύ» ότι αυτές οι εντάσεις «επιβαρύνουν ήδη τις σχέσεις μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας και ότι, εάν οι εντάσεις αυξηθούν, μια περαιτέρω κλιμάκωση θα μπορούσε να έχει ακόμη πιο βαριές συνέπειες (ενν. στις σχέσεις με την Ε.Ε.)»

Αναφερόμενος στις επαφές που θα έχει ο κ. Μάας αύριο σε Ελλά και Τουρκία, σημείωσε ότι οι προσπάθειες του Βεερολίνου ήταν και παραμένουν αναγκαίες, καθώς, όπως είπε, «παραμένει από την σκοπιά μας απαραίτητος ένας απευθείας διάλογος και βήματα προς αποκλιμάκωση και από τις δύο πλευρές, προκειμένου να βρεθεί λύση στην ένταση».

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ ανέφερε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θεωρεί απαραίτητο να συνομιλεί και να παραμείνει σε διάλογο με τις δύο πλευρές: Πρόκειται για μια περιοχή όπου «χρειαζόμαστε σταθερότητα και όχι εντάσεις» και για αυτό η κυβέρνηση προσπάθησε και θα συνεχίσει να προσπαθεί «να έρθουν σε απευθείας διάλογο η Ελλάδα και η Τουρκία και να διαβουλευθούν τα διαφιλονικούμενα θέματά τους άμεσα ο ένας με τον άλλον».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν θα μπορούσε να υπάρξει συμμετοχή και άλλων θεσμών στο ζήτημα, ο Κρίστοφερ Μπούργκερ εξήγησε ότι «εάν οι εμπλεκόμενοι το επιθυμούν, τότε δεν μπορεί να έχει κανείς αντιρρήσεις», επαναλαμβάνοντας ωστόσο ότι από γερμανική σκοπιά είναι αποφασιστικής σημασίας να υπάρξει απευθείας διάλογος των δύο πλευρών. «Σε αυτό προσπαθούμε να συμβάλουμε και αυτό είναι το πλαίσιο στο οποίο συνεισφέρουμε τις τελευταίες εβδομάδες», πρόσθεσε. Κληθείς πάντως να απαντήσει εάν στο πλαίσιο του επικείμενου Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών («Gymnich») θα συζητηθούν πιθανές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, ο κ. Μπούργκερ δεν θέλησε να προκαταλάβει το περιεχόμενο των συνομιλιών και παρέπεμψε στον προεδρεύοντα του Συμβουλίου, Ύπατο Εκπρόσωπο της Ε.Ε. για τα θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, ενώ δεν απάντησε σε ερώτηση σχετικά με την γερμανική θέση για το ζήτημα των κυρώσεων.

H επίσκεψη του κ. Μάας αποτελεί ουσιαστικά το επόμενο επεισόδιο της γερμανικής μεσολάβησης, σε μια προσπάθεια να ξεκινήσουν εκ νέου οι συζητήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Η τρέχουσα εβδομάδα θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη για την πιθανότητα προόδου των ελληνοτουρκικών διαπραγματεύσεων, καθώς στο τέλος της θα πραγματοποιηθεί η άτυπη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., όπου Αθήνα και Λευκωσία θα πιέσουν για κυρώσεις αν η Aγκυρα συνεχίσει την αναθεωρητική στρατηγική της.

Την Τρίτη θα κριθεί αν θα γίνει η επόμενη συνάντηση των τριών (Γιαν Χέκερ, Ελένη Σουρανή, Ιμπρ. Καλίν), πιθανώς την Παρασκευή 28 Αυγούστου, ώστε να ανοίξουν οι προοπτικές για επανάληψη των διερευνητικών επαφών.

με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης 

Εκπρόσωπος Κομισιόν: «Πλήρης αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή