ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Συμφωνία για συμμετοχή Λευκορώσων στην τρίτη φάση δοκιμών του εμβολίου

Ρωσία: Συμφωνία για συμμετοχή Λευκορώσων στην τρίτη φάση δοκιμών του εμβολίου

Οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν και Αλεξάντρ Λουκασένκο, συμφώνησαν να συμμετάσχουν Λευκορώσοι εθελοντές στην τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών του ρωσικού εμβολίου κατά του νέου κορωνοϊού, που παράγεται στην Ρωσία, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Λευκορωσίας BelTA επικαλούμενο το γραφείο Τύπου του Λουκασένκο.

Επίσης, σύμφωνα με το BelTA, η Λευκορωσία θα είναι η πρώτη χώρα στην οποία θα δοθεί το εν λόγω εμβόλιο.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είχε ανακοινώσει στις αρχές Αυγούστου, ότι η Ρωσία πρώτη στον κόσμο ενέκρινε το εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού. Ο Πούτιν είχε αναφέρει τότε ότι μια από τις δύο του κόρες έχει κάνει ήδη το εμβόλιο.

Η δήλωση του αυτή είχε προκαλέσει αμφιβολίες στους κύκλους των εμπειρογνωμόνων στον τομέα της ιατρικής περίθαλψης διεθνώς, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι η Ρωσία δεν έχει πραγματοποιήσει ακόμη τις κλινικές δοκιμές ευρείας κλίμακας, οι οποίες θα έδιναν στοιχεία για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του εμβολίου.

Ωστόσο το ρωσικό υπουργείο Υγείας είχε χαρακτηρίσει τους ισχυρισμούς αυτούς αβάσιμους, ενώ ο επικεφαλής του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων, Κιρίλ Ντμίτριεφ, είχε δηλώσει ότι ήδη 20 χώρες έχουν παραγγείλει από την Ρωσία περισσότερες από 1 δισεκατομμύριο δόσεις του ρωσικού εμβολίου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters