Προκαλεί ο Λουκασένκο

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία ημέρα μετά τον νέο γύρο εντυπωσιακών διαδηλώσεων εναντίον του την Κυριακή, ο αμφισβητούμενος πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο απάντησε με τη σύλληψη ηγετικών στελεχών της αντιπολίτευσης, διαμηνύοντας ότι δεν εννοεί να εγκαταλείψει την εξουσία, παρά το διογκούμενο κύμα των εσωτερικών και διεθνών αντιδράσεων.

Χθες το πρωί, οι διωκτικές αρχές συνέλαβαν δύο στελέχη του συντονιστικού συμβουλίου, το οποίο συγκρότησε την περασμένη εβδομάδα η αντιπολίτευση με στόχο να διαπραγματευθεί με τον Λουκασένκο την ειρηνική υπέρβαση της κρίσης. Πρόκειται για τον Σεργκέι Ντιλέβσκι, ο οποίος έπαιξε ηγετικό ρόλο στις απεργίες που ξέσπασαν σε μεγάλες κρατικές βιομηχανίες, αμφισβητώντας το αποτέλεσμα των πρόσφατων προεδρικών εκλογών, και για την Ολγα Κοβάλκοβα, στενή συνεργάτιδα της Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, υποψήφιας της αντιπολίτευσης απέναντι στον Λουκασένκο.

Λίγο αργότερα ανακοινώθηκε ότι άλλο ένα μέλος του συμβουλίου, ο Αλεξάντερ Λαβρίνοβιτς, επικεφαλής της απεργιακής επιτροπής σε μεγάλο εργοστάσιο του Μινσκ, επίσης συνελήφθη από τις Αρχές. Επιπλέον, κλήθηκε για ανάκριση η Σβετλάνα Αλεξέγεβιτς, βραβευμένη με το Νομπέλ Λογοτεχνίας το 2015 και επίσης μέλος του συντονιστικού συμβουλίου.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Λουκασένκο καυτηρίασε το συντονιστικό συμβούλιο ως απόπειρα δημιουργίας παράλληλης κυβέρνησης, ενώ οι εισαγγελικές αρχές άνοιξαν έρευνα εναντίον του. Την Κυριακή, ο 65χρονος πρόεδρος πέταξε με στρατιωτικό ελικόπτερο πάνω από την πρωτεύουσα Μινσκ, επιθεωρώντας τα μεγάλα πλήθη –οι εκτιμήσεις μιλούσαν για 100.000 έως 200.000– που διαδήλωναν στους δρόμους της πρωτεύουσας ζητώντας την παραίτησή του. Ο Λουκασένκο χαρακτήρισε τους διαδηλωτές «μαριονέτες της Δύσης» και αρουραίους, ενώ εμφανίστηκε με στρατιωτική στολή, αλεξίσφαιρο γιλέκο και τουφέκι καλάσνικοφ ανά χείρας όταν το ελικόπτερο προσγειώθηκε στον περίβολο του προεδρικού μεγάρου.

Από το Κίεβο της Ουκρανίας, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας δήλωσε ότι η κρίση στη Λευκορωσία μπορεί να ξεπεραστεί μόνο με διάλογο κυβέρνησης – αντιπολίτευσης και κάλεσε τον Λουκασένκο «να αναγνωρίσει την πραγματικότητα των δρόμων αλλά και των λαϊκών συνειδήσεων». Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντιμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι η Μόσχα δεν έχει επαφές με την αντιπολίτευση της Λευκορωσίας, γιατί κάτι τέτοιο «θα συνιστούσε παρέμβαση στα εσωτερικά μιας γειτονικής χώρας». Σήμερα αναμένεται στη Μόσχα για συνομιλίες γύρω από την κατάσταση στη Λευκορωσία ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μπλέγκαν. Σε χθεσινές δηλώσεις του από την πρωτεύουσα της Λιθουανίας, το Βίλνιους, σημείωσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις περί επικείμενης στρατιωτικής παρέμβασης της Ρωσίας στη γειτονική της χώρα. Εξάλλου, η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται στο Βίλνιους, όπου έχει καταφύγει, αναμένεται να μιλήσει σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης στην έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή