Δηλητηριάστηκε ο Αλεξέι Ναβάλνι, λέει η Γερμανία

Δηλητηριάστηκε ο Αλεξέι Ναβάλνι, λέει η Γερμανία

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό αστυνομική επιτήρηση εξακολουθούσε να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Charité του Βερολίνου ο Αλεξέι Ναβάλνι, καθώς η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ότι ο πιο δυναμικός, αυτή την εποχή, πολιτικός αντίπαλος του Βλαντιμίρ Πούτιν απειλείται και χρήζει προστασίας.

«Η υποψία είναι ότι ο κ. Ναβάλνι δηλητηριάστηκε, δεδομένων των ανάλογων πρόσφατων περιπτώσεων στη Ρωσία. Επειδή μπορεί κανείς να υποστηρίξει την πιθανότητα, σχεδόν βεβαιότητα, ότι επρόκειτο περί επίθεσης με δηλητήριο, η προστασία του είναι απαραίτητη», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της γερμανικής καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, χωρίς ωστόσο να επιρρίψει ευθέως την ευθύνη στο Κρεμλίνο.

Στην πρώτη ανακοίνωσή του για τον Ναβάλνι, το νοσοκομείο Charité αναφέρει ότι ο ασθενής πιθανότατα δηλητηριάστηκε από αναστολείς χολινεστεράσης – χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε αρκετά φάρμακα, αλλά και σε φυτοφάρμακα, όπως και σε νευροτοξικούς παράγοντες.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι η υγεία του Ναβάλνι, ο οποίος εξακολουθεί να νοσηλεύεται διασωληνωμένος στην εντατική, παραμένει σοβαρή, χωρίς όμως η ζωή του να αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο.

Σε συνέχεια των ανακοινώσεων των γιατρών, η Αγκελα Μέρκελ κάλεσε τις ρωσικές αρχές να διερευνήσουν επειγόντως την υπόθεση Ναβάλνι και να αποδώσουν ευθύνες στους δράστες. Με βάση τα πορίσματα των γιατρών και «με δεδομένο τον προεξάρχοντα ρόλο (του Ναβάλνι) στις γραμμές της πολιτικής αντιπολίτευσης στη Ρωσία, οι Αρχές καλούνται τώρα να διερευνήσουν επειγόντως και σε βάθος το έγκλημα, με πλήρη διαφάνεια», όπως επίσης «να καταστήσουν υπόλογους τους δράστες», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος. Ο 44χρονος Ναβάλνι, ο οποίος κατέρρευσε εν πτήσει προς τη Μόσχα την περασμένη Πέμπτη, μεταφέρθηκε το Σάββατο το πρωί από νοσοκομείο της πόλης Ομσκ, στη Σιβηρία, όπου νοσηλευόταν, στο Βερολίνο.

Από την πλευρά του, ο αρχίατρος του νοσοκομείου του Ομσκ, Αλεξάντερ Μουραχόφσκι υποστήριξε, σε συνέντευξη Τύπου, ότι το ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου έσωσε τη ζωή του Ναβάλνι και επέμεινε ότι δεν εντοπίστηκαν, στις προκαταρκτικές εξετάσεις, ίχνη τοξικών ουσιών που να στηρίζουν την εκδοχή ότι δηλητηριάστηκε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή