Σε Καλίν και Ντονμέζ η σκυτάλη της όξυνσης: «Η Ελλάδα συνωμοτεί με άλλες χώρες»

Σε Καλίν και Ντονμέζ η σκυτάλη της όξυνσης: «Η Ελλάδα συνωμοτεί με άλλες χώρες»

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Nέα «πυρά» κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν. Σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Χουριέτ υποστήριξε ότι Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονταν σε διαπραγματεύσεις για τα ελληνοτουρκικά όταν η Αθήνα προχώρησε στην υπογραφή συμφωνίας με την Αίγυπτο για την μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ, «υπονομεύοντας» τη διαδικασία. 

Μάλιστα, ο στενός συνεργάτης του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε πως από εκείνο το σημείο ετέθη «σοβαρό ζήτημα εμπιστοσύνης».

«Μετά τη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για ΑΟΖ δεν μπορούμε να κάνουμε σα να μην έχει συμβεί τίποτα».

Ο Καλίν επανέλαβε ότι η Τουρκία θα προστατεύσει τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο, έκανε λόγο για «μαξιμαλιστικά αιτήματα της Ελλάδας» και κάλεσε τη χώρα μας να τα εγκαταλείψει.

Ανέφερε δε, πως οι δύο χώρες μπορούν «μόνες τους να λύσουν τα θέματά τους».

Υποστήριξε δε πως Ελλάδα και Τουρκία δεν έχουν μόνο ανοιχτά θέματα σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο αλλά και με «τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας στην Ελλάδα και την εκλογή μουφτή».

«Από καιρό σε καιρό η Ελλάδα εγείρει μαξιμαλιστικά αιτήματα για τα νησιά. Πρέπει να σταματήσουν ώστε το πολιτικό κλίμα και οι συνθήκες να γίνουν ξανά κατάλληλα για επανέναρξη διαλόγου» ανέφερε, αναφέροντας πως η Αθήνα μιλάει για το Χάρτη της Σεβίλλης τον οποίο η Τουρκία απορρίπτει.

«Δεν έχει ούτε νομική υπόσταση, ούτε αλήθεια. Λαμβάνει υπόψιν μόνο τις θέσεις της Αθήνας» είπε, και συμπλήρωσε: «Θέλουμε το Αιγαίο και τη Μεσόγειο να είναι θάλασσες ειρήνης. Θέλουμε οι πηγές τους να είναι διαθέσιμες σε όλους. Εμείς πάντως ποτέ δεν θα υποχωρήσουμε από τα δικαίωματά μας και τα συμφέροντά μας».

Ντονμέζ: Η Ελλάδα συνωμοτεί

«Τα γεωτρύπανά μας συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους όπως σχεδιάστηκε. Η υπόθεσή μας είναι ισχυρή βάσει του διεθνούς Δικαίου. Η Ελλάδα στήνει συνομωτεί με διάφορες χώρες προκειμένου να φαίνεται σωστή διότι στερείται αξιοπιστίας» αναφέρει από την πλευρά του ο Υπ. Ενέρεγιας Ντονμέζ που ισχυρίστηκε επίσης ότι  τα τουρκικά γεωτρύπανα εντόπισαν ροή φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο «αλλά δεν το δημοσιοποιήσαμε επειδή δεν είμασταν σίγουροι για τη συνεχή ροή του». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή