Νέο περιστατικό αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ

Νέο περιστατικό αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΝΤΙΣΟΝ. Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλευόταν χθες το απόγευμα Αφροαμερικανός άνδρας, ο οποίος δέχθηκε επτά σφαίρες από αστυνομικούς στην κωμόπολη Κενόσα του Ουισκόνσιν. Οι αστυνομικοί – δράστες ερευνούσαν καταγγελία για διατάραξη κοινής ειρήνης την Κυριακή το απόγευμα στην κωμόπολη. Διαδηλώσεις σημειώθηκαν το ίδιο βράδυ στο κέντρο της Κενόσα, με τις τοπικές αρχές να κηρύσσουν απαγόρευση κυκλοφορίας για τις νυχτερινές ώρες στην περιοχή.

Βίντεο του περιστατικού κυκλοφόρησε ευρέως στο Διαδίκτυο. Σε αυτό, τρεις αστυνομικοί τραβούν τα όπλα τους, ενώ ένας άνδρας έχει ανοίξει την πόρτα μεγάλου αυτοκινήτου και ετοιμάζεται να καθίσει στη θέση του συνοδηγού. Ο ένας από αυτούς πιάνει τον ύποπτο από την μπλούζα και τον πυροβολεί επανειλημμένως στην πλάτη.

Το 29χρονο θύμα ονομάζεται Τζέικομπ Μπλέικ και μεταφέρθηκε αεροπορικώς σε νοσοκομείο της περιοχής του Μιλγουόκι, όπου νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Σε ανακοίνωσή της η αστυνομία ανέφερε ότι την υπόθεση έχει αναλάβει η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης της πολιτείας. Μιλώντας το βράδυ της Κυριακής, ο κυβερνήτης του Ουισκόνσιν, Τόνι Εβερς, είπε: «Απόψε, ο Τζέικομπ Μπλέικ πυροβολήθηκε πολλές φορές στην πλάτη, μέρα μεσημέρι, στην Κενόσα του Ουισκόνσιν. Αν και δεν έχουμε ακόμη όλες τις λεπτομέρειες, ξέρουμε σίγουρα ότι δεν είναι ο πρώτος Αφροαμερικανός που πυροβολείται, τραυματίζεται ή σκοτώνεται χωρίς οίκτο από το χέρι μέλους των δυνάμεων ασφαλείας της πολιτείας και της χώρας μας».  Ο Δημοκρατικός κυβερνήτης συνέχισε λέγοντας: «Στεκόμαστε στο πλευρό όσων απαιτούν δικαιοσύνη, ισονομία και απόδοση ευθυνών για τις χαμένες ζωές Αφροαμερικανών, όπως των Τζορτζ Φλόιντ, Μπριόνα Τέιλορ, Τόνι Ρόμπινσον, Ντόντρε Χάμιλτον, Ερνεστ Λέισι και Σιλβίλ Σμιθ. Καταδικάζουμε τη χρήση υπερβολικής βίας και την άμεση κλιμάκωση της έντασης από την αστυνομία, όταν συναλλάσσεται με την αφροαμερικανική κοινότητα».

Εκατοντάδες κάτοικοι της κωμόπολης συμμετείχαν το βράδυ της Κυριακής σε αυθόρμητη διαδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το αρχηγείο της αστυνομίας της Κενόσα, με κάποιους από αυτούς να πετούν τούβλα και τουλάχιστον μία βόμβα μολότοφ. Περίπου 150 άνθρωποι είχαν παραμείνει στο σημείο στις δέκα το βράδυ, με τις αστυνομικές δυνάμεις να προβαίνουν σε χρήση δακρυγόνων και να σβήνουν ένα αυτοκίνητο που είχαν πυρπολήσει οι διαδηλωτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή