Σενάριο «ημέρας κρίσης» στη Βρετανία

Σενάριο «ημέρας κρίσης» στη Βρετανία

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Εκτακτα σχέδια έχει καταρτίσει η κυβέρνηση της Βρετανίας για το ενδεχόμενο άτακτου Brexit σε συνδυασμό με δεύτερο κύμα της COVID-19, σύμφωνα με έγγραφο που διέρρευσε έπειτα από σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον. Ειδική επιτροπή, αρμόδια για τη μετάβαση της Βρετανίας στη «μετά Brexit» εποχή, συστήνει την ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας, αλλά και την αξιοποίηση στρατού ως επικουρικής δύναμης της αστυνομίας, με 1.500 στρατιώτες να βρίσκονται ήδη σε ετοιμότητα, σύμφωνα με την εφημερίδα Sun.

Το εμπιστευτικό έγγραφο καλεί τις κρατικές υπηρεσίες να είναι σε ετοιμότητα για ορισμένα σενάρια, όπως πτώχευση σημαντικού ποσοστού δήμων, οι οποίοι θα καταστούν ανίκανοι να εξυπηρετούν τους πολίτες. Την ίδια ώρα, οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, αλλά και του Brexit, θα μπορούσαν να προκαλέσουν κοινωνική αναταραχή, ελλείψεις αγαθών και άνοδο των τιμών καταναλωτικών ειδών. Σύμφωνα με το «σενάριο καταστροφής», τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και η χρήση μάσκας θα πρέπει να παραταθούν τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του 2021, ανεξαρτήτως της πορείας της πανδημίας, ενώ τα αποθέματα τροφίμων και καυσίμων για τα Χριστούγεννα θα απειληθούν σε περίπτωση που το πορθμείο του Ντόβερ κλείσει.

Εάν οι εμπορικές συνομιλίες με την Ε.Ε. ναυαγήσουν, η Γαλλία –εκτιμούν οι συντάκτες του κειμένου– θα επιβάλει υποχρεωτικούς τελωνειακούς ελέγχους στα βρετανικά προϊόντα από την πρώτη κιόλας ημέρα, ενώ 40% με 70% των εταιρειών διηπειρωτικών μεταφορών δεν είναι έτοιμες για τέτοιες διαδικασίες. Η ροή εμπορευμάτων μεταξύ Ντόβερ και Καλαί θα μειωνόταν σε αυτή την περίπτωση κατά 45% για τους επόμενους τουλάχιστον τρεις μήνες, με συνέπεια ουρές φορτηγών στους δρόμους του Κεντ. Η επιτροπή συστήνει την απόδοση επιπλέον 755 εκατ. στερλινών σε νέες υποδομές φύλαξης των συνόρων και εκσυγχρονισμού των υπαρχουσών, αλλά και επένδυση 3 δισ. στερλινών πλέον του ετήσιου προϋπολογισμού στο σύστημα υγείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή