172 χώρες στο σχέδιο εμβολίων

172 χώρες στο σχέδιο εμβολίων

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκκληση για περισσότερη χρηματοδότηση από τις εκατόν εβδομήντα δύο χώρες που εμπλέκονται στο πρόγραμμα COVAX, την πρωτοβουλία που σχεδιάστηκε προκειμένου να διασφαλιστεί δίκαιη πρόσβαση σε εμβόλια κατά της COVID-19, έκανε χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), καλώντας τις ενδιαφερόμενες χώρες να κάνουν από τώρα δεσμευτικές δηλώσεις. Οι αξιωματούχοι του ΠΟΥ υπενθύμισαν πως τα κράτη που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο παγκόσμιο πρόγραμμα έχουν προθεσμία έως τις 31 Αυγούστου προκειμένου να υποβάλουν αίτηση ενδιαφέροντος, συμπληρώνοντας παράλληλα πως η καταβολή των αρχικών πληρωμών πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις 9 Οκτωβρίου.

Ο γενικός διευθυντής του οργανισμού, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, τόνισε πως το πρόγραμμα COVAX είναι κρίσιμης σημασίας για τον τερματισμό της πανδημίας, καθώς όχι μόνο θα μετριάσει τον κίνδυνο για τις χώρες που αναπτύσσουν και αγοράζουν εμβόλια, αλλά θα διασφαλίσει παράλληλα πως οι τιμές τους θα παραμένουν «όσο πιο χαμηλές γίνεται».

Το πρόγραμμα συντονίζεται από τη συμμαχία εμβολίων GAVI, τον ΠΟΥ, καθώς και τη Συμμαχία για Καινοτομίες στον τομέα της Ετοιμότητας απέναντι σε Επιδημίες (CEPI), και είναι σχεδιασμένο ώστε να διασφαλίζει δίκαιη πρόσβαση παγκοσμίως στα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, όταν αυτά θα έχουν αναπτυχθεί και θα έχει εγκριθεί η χρήση τους. Μέχρι στιγμής, το πρόγραμμα καλύπτει εννέα υποψήφια εμβόλια και σκοπός του είναι να εξασφαλίσει τη διανομή δύο εκατομμυρίων δόσεων σε όλες τις χώρες που θα συμμετάσχουν σε αυτό έως τα τέλη του 2021. «Στην αρχή, όσο υπάρχει περιορισμένη προσφορά εμβολίων, είναι σημαντικό να παρέχεται το εμβόλιο σε εκείνους που βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο σε όλο τον κόσμο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τέντρος.

Παράλληλα, το Σαββατοκύριακο ο απολογισμός της πανδημίας ξεπέρασε τους 800.000 νεκρούς και τα 23 εκατομμύρια κρούσματα μόλυνσης, την ίδια στιγμή που πολλές χώρες είναι αντιμέτωπες με νέα έξαρση των κρουσμάτων και πολλαπλασιάζουν τα περιοριστικά μέτρα.

Περισσότεροι από τους μισούς νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 έχουν καταγραφεί σε τέσσερις χώρες: τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, το Μεξικό και την Ινδία, ενώ ο αριθμός των νεκρών παγκοσμίως έχει διπλασιαστεί από καταμέτρηση που είχε πραγματοποιηθεί στις 6η Ιουνίου. Μόλις τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, μάλιστα, σημειώθηκαν περισσότεροι από 100.000 θάνατοι λόγω μόλυνσης από κορωνοϊό.

Την ίδια στιγμή, ο αμερικανικός ομοσπονδιακός οργανισμός φαρμάκων εξέδωσε κατεπείγουσα έγκριση άδειας για την επέκταση της χρήσης πλάσματος από ανθρώπους που έχουν θεραπευθεί από τον ιό ως θεραπεία κατά της πανδημίας. Παρότι η μέθοδος έχει επιφέρει αποτελέσματα, η επέκτασή της θεωρείται αμφιλεγόμενη καθώς ενέχει κινδύνους όπως παρενέργειες ή μόλυνση από άλλες ασθένειες. Σύμφωνα με δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Υγείας, Αλεξ Αζάρ, το ποσοστό επιβίωσης στους ασθενείς οι οποίοι έκαναν μετάγγιση πλάσματος μέχρι στιγμής κυμαίνεται στο 35%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή