Βραδύτεροι οι ρυθμοί εξάπλωσης

Βραδύτεροι οι ρυθμοί εξάπλωσης

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πανδημία εξακολουθεί να εξαπλώνεται, αλλά σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τα κρούσματα και οι θάνατοι αυξάνονται βραδύτερα, με εξαίρεση τη Νοτιοανατολική Ασία και κάποιες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου.

Την ίδια στιγμή, ενισχύονται οι πιθανότητες να τεθεί φέτος στην κρίση των ρυθμιστικών φορέων το υποψήφιο εμβόλιο κατά της COVID-19 του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που παρασκευάζεται σε συνεργασία με τη φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca. Αυτό θα γίνει εφόσον υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την αποτελεσματικότητά του, ανακοίνωσε χθες ο επικεφαλής του Oxford Vaccine Group, Αντριου Πόλαρντ. Ταυτόχρονα, ο λοιμωξιολόγος δρ Αντονι Φάουτσι, επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νόσων των ΗΠΑ, σε συνέντευξή του έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας ότι η βιασύνη στην αδειοδότηση κάποιου εμβολίου μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες.

Παρά τα ενθαρρυντικά νέα για τα υποψήφια εμβόλια, ανησυχία προκαλεί ως προς τη διάρκεια της ανοσίας στον κορωνοϊό ο εντοπισμός ακόμα δύο ατόμων που επαναμολύνθηκαν από αυτόν. Πρόκειται για έναν Ολλανδό και έναν Βέλγο, οι οποίοι προσβλήθηκαν δύο φορές από τον παθογόνο παράγοντα σε διάστημα μερικών μηνών. Προκειμένου να διαπιστωθεί το ενδεχόμενο επαναλοίμωξης, απαιτείται να γίνει γενετική ανάλυση του στελέχους που απομονώνεται κάθε φορά στον ασθενή, ώστε να διαπιστωθεί ότι η δεύτερη λοίμωξη είναι πραγματική και δεν πρόκειται για κατάλοιπα της αρχικής μόλυνσης. 

Σε πολιτικό επίπεδο, στο μάτι του κυκλώνα βρίσκεται ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, μετά το φιάσκο των εξετάσεων στα σχολεία και τις συστάσεις του για επαναλειτουργία τους. Ηδη, κλήθηκε, από τα μέλη της διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τον κορωνοϊό, να συναντήσει τους οικείους ατόμων που πέθαναν από COVID-19 και να χρηματοδοτήσει τις έρευνες για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες της νόσου. Επίσης, αναγκάστηκε να ανακαλέσει τις συστάσεις του για χρήση μάσκας στα σχολεία, καθώς αρχικά την είχε χαρακτηρίσει πρόσκομμα στην επικοινωνία μαθητών και καθηγητών. Πρόκειται για σύσταση, άλλωστε, στην οποία κωφεύσαν πανηγυρικά τα περισσότερα βρετανικά σχολεία. 

«Καλπάζει» στην Ισπανία

Στην Ισπανία, οι υγειονομικοί φορείς καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να θέσουν υπό έλεγχο τη διασπορά του κορωνοϊού. Τις τελευταίες ημέρες τα κρούσματα έχουν αυξηθεί επικίνδυνα, καθώς πολλοί ειδικοί προειδοποιούν ότι μια ενδεχόμενη δεύτερη καραντίνα θα έχει καταστροφικές συνέπειες. O Iσπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, που τη Δευτέρα απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown, δήλωσε χθες σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ότι πρόκειται να θέσει τον στρατό στη διάθεση των περιφερειών που έχουν αυξημένο πρόβλημα COVID-19. «Τα στοιχεία δεν είναι καλά, είναι ανησυχητικά», είχε τονίσει τη Δευτέρα ο Σάντσεθ.

Τέλος, τη σύγχρονη τεχνολογία πρόκειται να υιοθετήσουν τα σούπερ μάρκετ του Βελγίου για την αναγκαία απολύμανση των καροτσιών πριν από τη χρήση. Βέλγοι μηχανικοί κατασκεύασαν ένα σύστημα που βομβαρδίζει τα καρότσια με υπεριώδεις ακτίνες, αποστειρώνοντάς τα μέσα σε δέκα δευτερόλεπτα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή