Σύμμαχος Ναβάλνι: Μόνο ο Πούτιν θα μπορούσε να εγκρίνει τη δηλητηρίασή του

Σύμμαχος Ναβάλνι: Μόνο ο Πούτιν θα μπορούσε να εγκρίνει τη δηλητηρίασή του

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υψηλόβαθμος σύμμαχος του Ρώσου αντιπολιτευόμενου πολιτικού Αλεξέι Ναβάλνι δήλωσε πως πιστεύει ότι μόνο ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα μπορούσε να έχει δώσει την άδεια για τη φερόμενη δηλητηρίαση του επικριτή του Κρεμλίνου.

«Είναι σαφές πως μόνο ο Πούτιν προσωπικά θα μπορούσε να έχει εγκρίνει τη δηλητηρίαση του Ναβάλνι. Μισεί τόσο πολύ αυτό που κάνει το FBK, το οποίο εκθέτει τον ίδιο και το περιβάλλον του» είπε χαρακτηριστικά Ιβάν Ζντάνοφ, επικεφαλής του Ιδρύματος Κατά της Διαφθοράς (FBK) του Ναβάλνι.

Το Κρεμλίνο απέρριψε ως «αερολογία» και αναληθή οποιαδήποτε εικασία, ότι ο Πούτιν έχει εμπλακεί με κάποιον τρόπο στην αρρώστια του Ναβάλνι. Υποστηρίζει,δε, ότι παραμένει ασαφές εάν ο Ναβάλνι έχει όντως δηλητηριαστεί.

Υπενθυμίζεται πως ο Α. Ναβάλνι μεταφέρθηκε, το Σάββατο, με αεροπλάνο – ασθενοφόρο από τη Ρωσία σε νοσοκομείο της Γερμανίας και παραμένει σε κώμα.

Γερμανοί γιατροί που φροντίζουν τον Ναβάλνι στο Βερολίνο δήλωσαν, τη Δευτέρα, πως οι ιατρικές εξετάσεις έδειξαν δηλητηρίαση με κάποιου είδους αναστολέα χολινεστεράσης.

Η ακριβής ουσία δεν είναι ακόμη γνωστή, όμως οι αναστολείς χολινεστεράσης είναι μια ομάδα χημικών ενώσεων που χρησιμοποιούνται σε φάρμακα προκειμένου να ανακουφιστούν τα συμπτώματα του Αλτσχάιμερ και άλλων ειδών άνοιας.

Τα νευροτοξικά αέρια και η λεγόμενη ομάδα χημικών «Νόβιτσοκ» (ουσίες που χρησιμοποιήθηκαν το 2018 για να δηλητηριαστεί ο Ρώσος πρώην κατάσκοπος Σεργκέι Σκριπάλ στην Αγγλία) είναι επίσης αναστολείς χολινεστεράσης.

Στο μεταξύ, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, ένας αμφιλεγόμενος επιχειρηματίας που βρίσκεται κοντά στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, υποσχέθηκε να «εξολοθρεύσει» εκτός αν «παραδώσει πνεύμα» τον Αλεξέι Ναβάλνι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή