Επιθετικές ομιλίες, καυστικά συνθήματα και αντιθέσεις

Επιθετικές ομιλίες, καυστικά συνθήματα και αντιθέσεις

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειτα από μια προληπτική διαδικασία θερμομετρήσεων και διαγνωστικών τεστ, 336 αντιπρόσωποι που εκπροσωπούσαν 50 αμερικανικές πολιτείες και την έδρα της Ουάσιγκτον συγκεντρώθηκαν στο συνεδριακό κέντρο της Σάρλοτ τη Δευτέρα το πρωί, για να δώσουν επισήμως το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στον Ντόναλντ Τραμπ. Ο πρόεδρος εμφανίστηκε αυτοπροσώπως στη Βόρεια Καρολίνα, από όπου εξέφρασε εκ των προτέρων τις αμφιβολίες του για την εγκυρότητα των εκλογών του Νοεμβρίου, αμφισβητώντας την πρακτική της επιστολικής ψήφου και κατηγορώντας τους Δημοκρατικούς ότι «χρησιμοποιούν την COVID-19 για να κλέψουν τις εκλογές».

Οι εκπρόσωποι της κάθε πολιτείας συμμετείχαν στην παραδοσιακή ονομαστική ψηφοφορία του κόμματος εκφράζοντας τη στήριξή τους στην υποψηφιότητα Τραμπ και φωνάζοντας καυστικά συνθήματα κατά του υποψηφίου των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν. Ο πρόεδρος της αντιπροσωπείας της Αριζόνας, Μάικλ Γουάρντ, αναγνώρισε τη συμβολή του Τραμπ στην ισοπέδωση της καμπύλης της «κινεζικής πανούκλας», ενώ ο εκπρόσωπος της πολιτείας του Κολοράντο, Κεν Μπακ, τόνισε πως ο Αμερικανός πρόεδρος κέρδισε τη στήριξη της πολιτείας του επειδή «προστάτευσε τη χώρα από μια παγκόσμια πανδημία». Από την άλλη, όταν ήρθε η στιγμή για την πολιτεία της Λουιζιάνας να ανακοινώσει την ψήφο της υπέρ της υποψηφιότητας Τραμπ, ένας εκπρόσωπος προειδοποίησε πως «ο Τζο Μπάιντεν κρύβεται στο σκοτάδι, περιμένοντας να πάρει τις ζωές των αγέννητων μωρών μας».

Οι πιο έντονες επιθέσεις εναντίον του Μπάιντεν, ωστόσο, προήλθαν από τον ίδιο τον Τραμπ, ο οποίος επανέλαβε τους αβάσιμους ισχυρισμούς του ότι ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε συνεργασία με τον τότε αντιπρόεδρο Μπάιντεν, είχε προβεί σε ανήθικη κατασκοπεία της εκστρατείας του το 2016. «Τους πιάσαμε να συμμετέχουν σε μερικά πραγματικά κακά πράγματα. Ας δούμε τι θα γίνει φέτος: το δοκιμάζουν ξανά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος. Συνέχισε την ομιλία του υποβαθμίζοντας την εξελισσόμενη απειλή του ιού –την οποία οι Δημοκρατικοί τοποθέτησαν στο επίκεντρο του συνεδρίου τους την περασμένη εβδομάδα– ισχυριζόμενος δίχως αποδεικτικά στοιχεία, πως οι Δημοκρατικοί κυβερνήτες επιβάλλουν απαγορεύσεις κυκλοφορίας στις πολιτείες τους μόνο και μόνο για να βλάψουν τις πιθανότητες επανεκλογής του τον Νοέμβριο. «Σας το εγγυώμαι, στις 4 Νοεμβρίου θα ανοίξουν τα πάντα», είπε.

Δηλώσεις Ντε Τζόι

Σε μια στιγμή αμήχανης αντίθεσης, την ώρα που ο Τραμπ επαναλάμβανε τις ενστάσεις του για την ψήφο διά αλληλογραφίας, ο γενικός διευθυντής των αμερικανικών ταχυδρομείων, Λούις ντε Τζόι, προσπαθούσε να καθησυχάσει το Κογκρέσο πως η ταχυδρομική υπηρεσία είναι έτοιμη για τη διεξαγωγή των εκλογών του Νοεμβρίου και δεν δέχεται καμία πολιτική επιρροή. Παρότι παραδέχθηκε πως ορισμένες από τις αλλαγές που είχε πραγματοποιήσει για την υπηρεσία –όπως η μείωση των υπερωριών και ο περιορισμός των μεταμεσονύκτιων μεταφορών– προκάλεσαν καθυστερήσεις στα ταχυδρομεία, ο Ντε Τζόι υποστήριξε ότι τα ζητήματα διορθώθηκαν και καταδίκασε έντονα τα αφηγήματα των Δημοκρατικών νομοθετών που τον κατηγόρησαν για πολιτική συνεργασία με τον Τραμπ. «Δεν συμμετέχω σε κανένα σαμποτάζ των εκλογών», δήλωσε κοφτά ο Ντε Τζόι στους νομοθέτες, βεβαιώνοντας πως οι προγραμματισμένες αλλαγές είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση των οικονομικών προκλήσεων της ταχυδρομικής υπηρεσίας.

Παρά τις ενστάσεις του Ντε Τζόι, ομάδες πολιτικών δικαιωμάτων, γενικοί εισαγγελείς και πολλά μέλη των Δημοκρατικών εξακολουθούν να ισχυρίζονται πως οι προγραμματισμένες περικοπές ήταν κομμάτι μιας συντονισμένης προσπάθειας περιορισμού της ψηφοφορίας, κατευθυνόμενης από τον ίδιο τον Τραμπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή